bio-forum.pl

Mietlica psia ?

bez logowania - można przeglądać
Poaceae

od sie.2007

1. Mietlica psia ?

od maj.2006

2. Mietlica psia ?

Moim zdaniem jest to mietlica olbrzymia - Agrostis gigantea Roth,

ale zdjęcia ładne, ale dla rozpoznania traw zbyt mało oddają szczegółów

od sie.2007

3. Mietlica psia ?

Ta trawa sięgała mi do pasa, czyli miała na pewno 1m wysokości. Dorastała praktycznie do tej wysokości, co trzęślica modra.

Na weekendzie postaram się odszukać gdzie mam ją zasuszoną w książkach (robie zielnik do licencjatu: () ale nie wiem czy uda mi się ją odnaleźć w tym cmentarzysku: P

Ale jeśli dorastała tak wysoko, to może potwierdza Twoją teorię Piotrze jeszce bardziej??

od maj.2006

4. Mietlica psia ?

Jeśli do tego napiszesz że rosły w terenie wilgotnym, podmokłym

od sie.2007

5. Mietlica psia ?

Dokładnie. Mokra łąka!

od maj.2006

6. Mietlica psia ?

Jeśli to podmokła łąka jak piszesz, to najprawdopodobniej to ten gatunek.

Robisz zielnik, a czy w nim muszą być trawy, czy mozesz mieć jakieś łatwiejsze do oznaczenia rośliny? W tej grupie roślin decydujące są czasami maleńkie szczegóły, których nawet na super zdjęciach trudno pokazać.

od sie.2007

7. Mietlica psia ?

W tym problem, ze musze mieć też trawy i turzyce:/ Analizuje flore pewnego terenu na kt. jest 9 gatunków roślin pod ochroną całkowitą i kilka pod częściową - myśle, że warto, bo nie jest w ogóle chroniony!!

Faktem jest, że opiekunem mojej pracy jest dr Rutkowski: P ale jego ciągle nie ma, a i tak część roślin zbiorę dopiero wiosną:/ Próbuję rozgryźć jego klucz, ale jest trudny - chyba każdy to wie, kto stosował;)

Mam nadzieję, że z czasem nauczę się je oznaczać. Dzięki, że mi pomagasz! :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji