bio-forum.pl

jak zrobić roztwór KOH

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2019

1. jak zrobić roztwór KOH

Zapoznałem się z artykułem:

grzyby.pl

Mam kilka pytań:

1. dotyczy roztworu 2-5 (10%) - ile? - do mikroskopii

2. dotyczy roztworu 30-50 (40%) - ile? - do wyjścia w teren

Mam płatki KOH do rozpuszczenia w wodzie destylowanej

3. Jak to zrobić w domu?

a. bezpieczeństwo

b. proporcje - ile płatków na ile wody - żeby uzyskać odpowiedni roztwór - jak pomierzyć to metodą domową?

c. przechowywanie - jakie opakowanie do domu i w teren?

Artykuł Marka Snowarskiego, który wcześniej podlinkowałem ma już kilka lat i od tego czasy może pojawiło się coś nowego, o czym wiecie, a nie wiem tego ja.

od lip.2005

2. jak zrobić roztwór KOH
4.sty.21 19:40
Grażyna Domian

ad. 1 i 2 - zarówno do mikroskopowania, jak i do noszenia w teren odczynniki mam w polietylenowych buteleczkach po kroplach do oczu (10 ml).

ad. 3 - roztwór np. 5% oznacza, że w 100 g roztworu znajduje się 5 g substancji, z której robimy roztwór. Jeśli chcemy mieć tylko 10 ml roztworu, to wsypujemy do buteleczki 0, 5 g KOH i dopełniamy do 10 ml wodą. Jak odważyć? Można w aptece poprosić o odważenie potrzebnej porcji. Ja odważam w domu przy pomocy wagi kuchennej z podziałką 0, 1 g (mam taką: neonet.pl Moim zdaniem taka dokładność jest wystarczająca dla naszych potrzeb.

od lip.2005

3. jak zrobić roztwór KOH
4.sty.21 19:48
Grażyna Domian

... i jeszcze o bezpieczeństwie:

1) wszelkie odczynniki przetrzymywać w miejscu, do którego dzieci nie mają dostępu,

2) zachowywać ostrożność i czystość przy sporządzaniu roztworów oraz późniejszym ich wykorzystywaniu - nie rozlewać, nie rozchlapywać, nie dopuścić do kontaktu ze skórą czy błonami śluzowymi, a jak już to się przydarzy, to natychmiast dokładnie zmyć wodą,

3) przetrzymywać odczynniki w podpisanych pojemnikach,

4) poinstruować domowników, że to są odczynniki chemiczne o żrących właściwościach i nie powinni ich ruszać.

od kwi.2019

4. jak zrobić roztwór KOH

Dziękuje:-)

od paź.2009

5. jak zrobić roztwór KOH

Roztwór 40% KOH to 40g suchego KOH w 100g roztworu. W przypadku roztworu wodnego sprawa jest prosta bo

1 gram wody to 1 cm3, czyli 40 g KOH i 60 cm3 wody, KOH wsypywać do wody małymi porcjami i mieszać do rozpuszczenia i następna porcja itd. Jak wsypiesz wszystko na raz może pryskać bo roztwór się ogrzewa nawet do wrzenia (okulary).

Przechowywać powinno się w szklanej buteleczce zamykanej na szlif obowiązkowo z napisem co w niej jest. W teren buteleczka z polietylenu (tylko po co Ci w terenie)

od paź.2009

6. jak zrobić roztwór KOH

Strasznie długo tworzyłem swój wpis i Grażynka już to wszystko napisała.

od lip.2005

7. jak zrobić roztwór KOH
4.sty.21 20:17
Grażyna Domian

Osobiście odradzałabym dłuższe przechowywanie KOH w szklanych pojemnikach, bo KOH w niewielkim stopniu (ale jednak) rozpuszcza szkło, co zanieczyszcza roztwór. Buteleczki polietylenowe, o których wcześniej wspominałam, mają też tą zaletę, że łatwiej z nich bezpośrednio aplikować kropelkę odczynnika, bez konieczności używania osobnej pipety.

od kwi.2019

8. jak zrobić roztwór KOH

Grażynka, jeszcze jedno pytanie, bo to zdjęcia z pojemnikami bardzo mnie zaintrygowało. Opakowania po kroplach do oczu są bezpieczne? Czy po kroplach do nosa tez? Czy można w nich trzymać jeszcze silniejsze odczynniki jak FeSO4 np?

od kwi.2019

9. jak zrobić roztwór KOH

Romek, o teren pytam pod katem barwienia na miejscu np. Resulla, Cortinarius itp. I chodzi mi tez o mocniejsze Zwiazki np FeSO4

od paź.2009

10. jak zrobić roztwór KOH

Do Russula nie noszę (nosiłem) roztworu tylko krystaliczny FeSO4 w małej buteleczce po lekach, a tak naprawdę to wszystkie barwienia można robić w domu na spokojnie.

od lip.2005

11. jak zrobić roztwór KOH
5.sty.21 15:55
Grażyna Domian

Sławku, nie bardzo rozumiem pytanie o bezpieczeństwo opakowań po kroplach do oczu czy kroplach do nosa. Pod jakim względem?

Ja w towarzystwie swoich pojemników czuję się bezpiecznie, a i im - po napełnieniu odczynnikami też nic się nie dzieje;-) Zakrętki są szczelne, więc nic się nie wylewa. Oczywiście te pojemniki muszą być dokładnie umyte przed wlaniem odczynników.

Nie wiem jaki dozownik jest w buteleczkach z kroplami do nosa. Ja używam po kroplach do oczu, bo akurat takie posiadam i dają one możliwość dozowania stosunkowo małych kropli, co jest bardzo wygodne. Nie trzeba jednak specjalnie kupować kropli, żeby mieć buteleczkę, bo można ją kupić pustą za parę zł w aptece. Trzeba jednak zwracać uwagę na wielkość otworu w dozowniku - im mniejsza, tym lepiej.

Z punktu widzenia właściwości żrących FeSO4 nie jest silniejszy od KOH czy nawet H2SO4, który w stężeniach nawet do 60% i pokojowej temperaturze można bez problemu przetrzymywać w opakowaniach polietylenowych.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji