bio-forum.pl

Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
23.cze.05 22:14
"pimpek"

2005-06-23

Postanowiliśmy z żoną i maleństwem pojechać do teściów na gospodarkę. Wziąłem więc aparat, statyw, makro....... i cały majdan niezbędny mikomaniakom i z radością pojechałem w te górzyste tereny z nadzieją na pójście do lasu.

ZDRADA!!!!!!!!!! - pomyślałem, gdy zobaczyłem teścia, dwóch wujków i 1 szt. cioci i 1 szt. szwagierki zrzucających siano z wozu. Wiedziałem już, że i mnie zwożenie siana z pola nie ominie.

Zły na cały świat, że łażenie po lesie mnie dzisiaj ominie pojechałem i dostałem fuchę polegającą na ugniataniu siana na wozie. Moje lekko > 110kg żywaj wagi bardzo mnie do tej roli przedysponowało :)))

1
2
3
4

Ale wiedząc, że prawdziwy mikomaniak poradzi sobie w każdych warunkach obserwowałem dokładnie każdą kupę siana, które razem z widłami leciały w moją stronę. Krótkie momenty gdy traktor podjeżdżał do przodu wykozystywałem do położenia się na sianku i wytrwałemu szukaniu :))))

111
222
333
444

Grzybki rosły na trawach, zarówno na pędach jak i na liściach. Zaczynały od zgrubienia i rosły w górę. Na białej rozlanej na trawie podstawce pojawiały się pomarańczowe wypukłe kropki.

11
22
33
44

Nie wyglądało to mi na śluzowca i chyba mam rację.

Te różowe kropki wyglądają pod mikro jak plastry miodu. Były tam też krótkie niteczki, które przy większym powiększeniu okazywały się złączonymi kilkoma jeszcze cieńszymi niteczkami i z ogromną ilością kropelek w środku, no chyba, że to nie są niteczki, tylko zarodniki takie wydłużone :)

BOGUŚ!!! Jak tam Twoje wykształcenie rolnicze? Ktoś jeszcze skończył A. R.? Co to nie bało się i wyrosło? :))

od sie.2002

2. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
23.cze.05 22:18
"pimpek"
1111
2222

Zapomniałem:

od wrz.2004

3. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!

To jest rdza (Puccinia sp.). Gatunku nie jestem w stanie rozpoznać, bo się nie znam:-))

Jeśli w okolicy rósł berberys, to możliwe, że jest to rdza źdźbłowa, ale raczej mało podobna do źdźbłowej...

Może to rdza brunatna?

Rząd Pucciniales liczy coś koło 5 tys. gatunków...

od maj.2003

4. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
24.cze.05 07:44
Anna Kujawa "AniaK"

Hm... a może to to???

od sie.2002

5. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
24.cze.05 10:09
"pimpek"

O!! T-A-K: D Stadium doskonałe Epichloe typhina. Czyli workowiec! Jak ja je lubię :))

Dzięki Aniu!

od maj.2003

6. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
24.cze.05 10:19
Anna Kujawa "AniaK"

No dobrze, ale dlaczego u Ciebie jest pomarańczowe??? a na zdjeciu z fancuskiej strony żółte???? Może to jednak niekoniecznie to samo???

od sie.2002

7. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
24.cze.05 10:22
"pimpek"

O kurczę, ja na podanej przez Ciebie stronie widzę...... kolor pomarańczowy, tylko jaśniejszy.

Może francuskie siano jeszcze żyło i nazywało się trawa?? Moje było ścięte i ładnie wysuszone na słoneczku i nazywało się siano :)))))????

od maj.2003

8. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
24.cze.05 10:51
Anna Kujawa "AniaK"

Może:-))))

Ma mieć długaśne, nitkowate zarodniki (80-90x1, 5-2 um), z kilkoma przegrodami poprzecznymi

od sie.2002

9. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
24.cze.05 11:29
"pimpek"

No więc te podłużne struktury na mikro-fotkach to są zarodniki? Długaśne, prawda.

od lip.2004

10. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!

Mam pewną watpliwość, ale nie mam czasu, postaram się wieczorem wykazać w przepisywaniu urywków ksiązki.

Gatunek trawy raczej nie jest oznaczalny?

od lip.2004

11. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!

W sumie nie gatunek, a rodzina.

od maj.2003

12. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
24.cze.05 11:54
Anna Kujawa "AniaK"

Rodzina traw????

od sie.2002

13. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
24.cze.05 13:11
"pimpek"

Zapytam teścia. Jeśli "sobie rosła" to nie do oznaczenia. Jeśli jednak siał to chyba wiec jakie nasiona kupował, chm?

od maj.2003

14. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
24.cze.05 13:59
Anna Kujawa "AniaK"

Do oznaczenia. Czekasz aż znowu podrośnie, i wrzucasz skan na forum. Jakiś "trawiarz" się znajdzie pewnie. Albo w tym sianie patrzysz czy te porażone trawska miały kłosy... i tez wrzucasz na forum.

od kwi.2001

15. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
24.cze.05 14:23
Marek Snowarski "admin"

To ja narazie, bez zaglądania do książek, postawię 95 do 5 na Dactylis glomerata (kupkówka pospolita) - trawa oczywiście :)

od lip.2004

16. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!

Trawy nie są takie straszne "jak je malują"

Dobry klucz i dobry materiał; raczej nie ma problemu z oznaczeniem gatunku.

"... Rodzaj Epichole... Stroma, płaska, mięsista i żółta otacza w formie pochwy źdźbło trawy. Na stromie tej najpierw rozwijają się liczne, owalne, bezbarwne konidia, a później powstają w niej stojące gęsto i zwarcie obok siebie otocznie mające wystające szyjki z ujściem. Worki sądługo cylindryczne i zawierają nitkowate, jednokomórkowe zarodniki workowe.

Epichole typchina... - jest pospolitym pasożytem różnych gatunków, a najczęściej występuje na gatunkach z rodzajów: Holcus, Dactylis i Agrostis.... Wśród rdzawnikowców na podstawie budowy teliospor możemy wyróżnić 6 rodzin wg następującego klucza (nie mogę chwilowo zeskanować dosyć przejrzystych rysunków teliospor):- (

P. gaminis Pers. rdza źdźbłowa jest dwudomowa, 0 i I tworzy na Berberis vulgaris i czasem na Mahonia aqufolium, II i III - na licznych gatunkach traw, w szczególności na zbożach, jest to gatunek zbiorowy poznany na 356 gatunkach traw z 53 rodzajów traw; wyróżniono w nim 9 form specjalnych, a wśród nich liczne biotypy..."

Aniu, przepraszam, chodziło mi o rodaj a nie rodzinę.

od sie.2002

17. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
25.cze.05 11:08
"pimpek"

Trawa według mojego teścia to TYMOTKA.

dostałem również coś takiego:

"Cześć Pimpek. Twoje fotki jednoznacznie pokazują Epichloe typhina s. l.

W świetle nowych molekularnych badań istnieje wele odmian w tym gatunku, każda wegług trawy, na której żyje. Masz linka, gdzie są wymienione trawy i przypisane im odmiany Epichloe: evol.allenpress.com

Jeszcze jeden link: journals.cambridge.org

pozdrawiam, Ludwig"

od maj.2003

18. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
25.cze.05 14:20
Anna Kujawa "AniaK"

Czy ta łąka jest podmokła??

od sie.2002

19. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
25.cze.05 14:26
"pimpek"

Przed II wojną były tam stawy. Podczas powodzi w 97-dmym tam wylała rzeka. W podłoży sporo żwiru. Teraz rzeka jest jakieś 300m od łąki.

Czy podmokła.... chm..... może tak: jest to łąka położona OBOK podmokłych terenów.

Czemu pytasz?

od maj.2003

20. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
25.cze.05 14:45
Anna Kujawa "AniaK"

Sprawdzam prawdopodobieństwo rośnięcia tymotki - jeśli łąka jest wilgotna to prawdopodobnie teść ma rację:-)

od kwi.2001

21. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
25.cze.05 18:39
Marek Snowarski "admin"

Po zaglądnięciu do książek to kupkówka pospolita raczej odpada - ma wyraźnie spłaszczone (złożone na dwoje) pochwy liściowe i blaszki liściowe.

Tyle że tak samo szerokie.

od kwi.2004

22. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!

Mam kłopot z kompem i posiłkuję się serwerem, z którego piszę.

Po szperaniu w dostępnych mi materiałach trafiłem na pochewczaka pałkowatego - Epichloe typhila (Pers.) Tul. w Fitopatologii Kochmana. s. 446 (jak ktoś ma)

Za Kochmanem.

Epichloe typhina najczęściej poraża i występuje

na tymotce.

Poza tym na: różne gatunki wiechliny, kłosówkę wełnistą, tomkę wonną, gatunki Agropyron i inne.

od wrz.2004

23. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
28.cze.05 15:24
Marcin Piątek

To na zdjęciu to rzeczywiście jakiś gatunek z rodzaju Epichloe, być może nawet Epichloe typhina sensu stricto jako że ten gatunek występuje najczęściej w Polsce, zwłaszcza na kupkówce (Dactylis glomerata), wiechlinie (Poa spp.) i tymotce (Phleum pratense). Szereg innych gatunków wyróżniono w ostatnich latach na podstawie badań molekularnych, morfologii oraz roślin żywicielskich na których występują. Więcej o tych gatunkach można znaleźć też na stronie: ca.uky.edu

W Polsce poza Epichloe typhina s. str. podawano ponadto Epichloe clarkii na Holcus mollis. W zeszłym roku udało mi się znaleźć Epichloe na Elymus hispidus, być może jest to Epichloe elymi - wówczas byłoby to pierwsze stwierdzenie tego gatunku w Europie, ale trzeba to potwierdzić badaniami molekularnymi. W tymu roku udało mi się też znaleźć Epichloe festucae na Festuca sp. Rodzaj Epichloe w ostatnich latach jest przedmiotem bardzo intensywnych badań, a w Polsce można się spodziewać jeszcze wielu nowych gatunków.

od sie.2002

24. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
28.cze.05 22:39
"pimpek"

Marcin,

- czy, a jeśli tak to gdzie dasz swoje znalezisko do badań molekularnych?

- skąd wzięło się w ostatnich latach takie zainteresowanie Epichloe?

od wrz.2004

25. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
29.cze.05 12:50
Marcin Piątek

Okazy wysłałem w zeszłym roku do kolegi w Szwajcarii, ale od tamtego czasu nie bardzo się tym znaleziskiem interesowałem, bo w sumie ta grupa grzybów nie jest moim głównym tematem zainteresowań. Nie wiem skąd się wzięło zaintersowanie Epichloe, może dlatego że to ważny grzyb fitopatogeniczny?

od gru.2006

26. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
16.wrz.05 11:50
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Witajcie...

Bardzo ladny okaz Epichloe. marcin - chyba nasz kochany doc. Chlebicki przez dluzszy czas zajmowal sie tym wlasnie gatunkiem grzyba i jego relacjami "towarzyskimi" z owadami???

Mnie jednak zaciekawily zdjecia Piotrka spod mikroskopu... Moim zdaniem widoczne tam sa nicienie... Po aparacie gebowym wnioskuje, iz jest to gatunek odzywiajacy sie grzybnia i zarodnikami tegoz wlasnie grzyba. Nicienie znalazly sie w preparacie gdyz po prostu "pasly" sie na Epichloe...

Ktos podziela moje zdanie???

od sie.2002

27. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
16.wrz.05 13:31
"pimpek"

Chm...... od tego czasu zaopatrzyłem się w przystawkę do mikrofoto i mogę powtórzyć zdjęcia. Ale czy dom. nicienie przeżyły? Może "pasące się stado" wyemigrowało?

od gru.2006

28. Grzyb na trawie. Wykształcenie rolnicze niezbędne!
17.wrz.05 11:26
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Sprbouj wykonac jeszcze raz zdjecia ze swiezego materialu. A noz widelec sie uda???

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji