bio-forum.pl

Sos grzybowy z gołąbków (ami)

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002
#0

1. Sos grzybowy z gołąbków (ami)
25.cze.04 00:28
"pimpek"

Wcześniej nie wiedziałem o tym, a nawet ni przyszło mi to do głowy. Jak się robi sos grzybowy każdy wie. Każdy robi to na własny sposób i najbardzej mu smakuje i tego nie będę roztrząsał. Jednak czy wiedzieliście, że obok koźlarzy, prawdziwków i czego tam jescze do sosu można wktoić całe mnogości gołąbków. Właśnie zjadłem sos z takimi gołąbkami i był pyszny!!

Gołąbkom najpierw należy oderwać skórkę z kapelusza ze stony zewnętrznej (łato schodzi). Na środku kapelusza może zostać. Potem je ktoimi, nóżki też. I dodajemy do pozostałych grzybów

Wbrew temu co można się spodziewać nie rozgotują się i nie są klapawe. Wręcz przeciwnie - pysznie chrupią i nadają jasny kolor sosikowi.

Gołąbki różniaste, przeróżne.... byle nie były ostre i gorzkie, coby potem nie zbierało na cofki :)

Zjadłem, pochrupałem i żyję, więc hcyba jest ok :))

od kwi.2004
#0

2. Sos grzybowy z gołąbków (ami)

Oczywiście! Bardzo dobre są też same, bez innych grzybów. To naprawdę pyszne grzyby.

od kwi.2004
#0

3. Sos grzybowy z gołąbków (ami)

Oczywiście! Bardzo dobre są też same, bez innych grzybów. To naprawdę pyszne grzyby. Można je też smażyć w całosci na blasze, lekko osolone.

od lut.2010
#0

4. Sos grzybowy z gołąbków (ami)
7.lip.04 23:18
Piotr "piotr_0BPe"

Ja się dokładnie smaży te gołąbki na blasze? Na jakim tłuszczu, całe z trzonami czy wyłącznie kapelusze?

od sie.2002
#0

5. Sos grzybowy z gołąbków (ami)
7.lip.04 23:44
"pimpek"

Ja to robię tak:

- obczyszczam gołąbki z liści, igieł i traw

- odcinam nóżki

- staram się obedrzeć gołąbki ze skóry począwszy od krawędzi kapelusza (łatwo odchodzi). Po środku może zostać

- całe kapelusze kładę na blasze lub coraz częściej patelni. Najlepiej mi osobiście smakują na prawdziwym masełku

- podczas smażenia dociskam do patelni odsączając w ten sposób sok. Ładnie wówczas skwieczą.

- podczas smażenia można pozypywać solą lub vegetą

- nie trzeba długo smażyć. Smakują już lekko tylko przyrumienione

- można przysmażyć o wiele bardziej, aż bądą chrupać. wówczas mają całkiem inny (też wspaniały) smak. Wedle upodobania..... a nóżki (są walcowate) przekrawam wzdłóż na pół i też oczywiście smażę i jem z wielkim apetytem

smacznego :)

od maj.2003
#0

6. Sos grzybowy z gołąbków (ami)
8.lip.04 09:36
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, jak piszesz też są pyszne, ale bardziej lubie takie, młode kapelusze (najlepiej gołąbków zielonych, ale inne też mogą być), jeszcze półkuliste, położone na blasze (skórką) i posypane po blaszkach szczyptą soli. Od spodu się przysmażą na złoto, w blaszkach zbierze się smakowity "sosik". Chleb z masłem i ogórek małosolny.. Mniam....

Młode maślaczki (bez skórki) tez bardzo mi smakują przysmażone w taki sposób:-)

od sie.2002
#0

7. Sos grzybowy z gołąbków (ami)
8.lip.04 11:09
"pimpek"

o tak Ania, masz rację. Znajomy robi tak również pieczarki. A swoją drogą, takie małe, okrągłe gołąbki zielone są P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-E marynowane. Próbowałaś? Pyyyyycha.

Właśni przyniosłem małe półkuliste gołąbki i zrobię je z tym pysznym sosikiem, o którym piszesz :)

od maj.2003
#0

8. Sos grzybowy z gołąbków (ami)
8.lip.04 11:51
Anna Kujawa "AniaK"

Marynowanych nie jadłam - wszystkie, jakie znajdowałam pożeraliśmy od razu smażone:-) Właśnie zjadłam chleb z ogórkiem małosolnym bez grzybków:- (. Mieszkam w okolicy, o której niebo zapomniało - że deszcz od czasu do czasu też się należy nie tylko Kotlinie Kłodzkiej!!

Smacznych zielonych:-)

od kwi.2004
#0

9. Sos grzybowy z gołąbków (ami)

Ja jadam tak, jak Ania. Powiem Wam, że lubię gołabki również na surowo. Tak sobie schrupać malutkimi gryzkami.

A co do maślaczków i pieczarek- na pewno spróbuję. Spróbuję też zamarynować gołabki.:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji