bio-forum.pl

2020-12-11 Chrzanów - przed wieczorem

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-12-11 Chrzanów - przed wieczorem
20.gru.20 13:33
Piotr Grzegorzek

To było w drodze do Jaworzna. Oczywiście trudno to określić tak jak w tytule, bo to było nieco po godzinie 15. 00. Tym nie mniej chmury i mgła potęgowały mroczną atmosferę. Teraz spoglądam z ulicy Śląska do parku.

Teraz obchodzę tak zwany PSI-stanek, czyli wybieg dla psów pomiędzy ulicami Śląska i Balińska.

Zerkam w stronę ulicy Śląska. Mocny akcent to ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea.

Opuszczając tę okolicę zwracam uwagę na przycinaną forsycję pośrednią - Forsythia intermedia.

Teraz wchodzę w ulicę Śienkiewicza. Na pierwszym planie jest żywopłot z ognika szkarłatnego - Pyracantha coccinea.

Teraz bohaterem dłuższej sesji zdjęciowej uczyniłem jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

W tej okolicy jest jeszcze zielony glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus.

Przechodząc na drugą stronę ulicy zatrzymałem się na pasie rozdzielającym jezdnie.

Spojrzałem z góry na starca zwyczajnego - Senecio vulgaris.

Przyjrzałem się kwiatom róży.

Po drugiej stronie ulicy zauważyłem osypanego owocami klona jawora - Acer pseudoplatanus.

Kolejne drzewo to wierzba biała - Salix alba "Tristis".

W przydrożnym żywopłocie jest jako tako zaskoczony dziki bez czarny - Sambucus nigra.

Spoglądam teraz za siebie. W kępie drzew skrywa się PSI-stanek.

Teraz wchodzę na przystanek autobusowy. Oto agresywnie przycięte klony zwyczajne - Acer platanoides.

Oto ciekawa odmiana trzmieliny pnącej - Euonymus fortunei.

I jeszcze jeden agresywnie przycięty klon zwyczajny - Acer platanoides.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji