bio-forum.pl

2020-12-10 Chrzanów - drugi grudniowy śnieg

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-12-10 Chrzanów - drugi grudniowy śnieg
20.gru.20 10:28
Piotr Grzegorzek

Na początku niech będzie mój parapet i mój grudnik czyli dawniej zygokaktus teraz szlumbergera - Schlumbergera truncata.

Ruszam do miasta.

Tak teraz przy dróżce wygląda psianka czarna - Solanum nigrum.

Tak teraz wygląda pobliska jasnota biała - Lamium album.

A to już wyjście na ulicę Oświęcimska i nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis.

Z kolei przy ulicy Oświęcimska mamy jako tako zaskoczone przymiotno białe - Erigeron annuus.

Idąc w kierunku ulicy Partyzantów mijam żywopłot z ligustru - Ligustrum vulgare.

A to już ulica Partyzantów i wynik kolejnego agresywnego przycięcia jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.

Nieco dalej przy tej ulicy mijam jeszcze zieloną nawłoć kanadyjską - Solidago canadensis.

Teraz wchodzę w ulicę Grunwaldzka i mijam owocujący ligustr - Ligustrum vulgare.

Następnie za skrzyżowaniem z ulicą Kościuszki mamy chmiel zwyczajny - Humulus lupulus.

A to już omszały kamień budynku przy skrzyżowaniu z ulicą Sokoła.

Przyglądam mu się bliżej.

Nazwy porostu wolę nie zgadywać.

A to trzy migawki z mojej ulubionej kwiaciarni.

A to już aleja Henryka i lipa drobnolistna - Tilia cordata przed bardzo starym bankiem.

Oto bank jako taki.

Teraz zaczynam zawracać do domu. Na początku okolica apteki przy skrzyżowaniu alei Henryka z ulicą Grunwaldzka. Oto podbiał pospolity - Tussilago farfara i jego pęcherznica - Colesporium tussilaginis.

Teraz kieruję się ku ulicy Wojska Polskiego.

Oto jej odcinek na trawersie szkoły podstawowej nr. 3.

Tutaj z żywopłotu wystaje dziki bez czarny - Sambucus nigra.

Następnie bohaterką dłuższej sesji zdjęciowej stała się kalina hordowina - Viburnum lantana.

Idąc dalej mijam opuszczony, zarastający budynek.

Ostatni botaniczny akcent tego dnia to złotlin japoński - Kerria japonica. Też dał się zaskoczyć.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji