bio-forum.pl

Coprinus z Gór Kaczawskich

bez logowania - można przeglądać
GRej341738

od lip.2005

1. Coprinus z Gór Kaczawskich
15.gru.20 20:05
Grażyna Domian

17. 08. 2020 r. - Góry Kaczawskie, na poboczu drogi prowadzącej do kamieniołomu w okolicach Mysłowa:

Zarodniki: 6, 3-8, 0 x 3, 7-4, 9 µm (średnio 7, 3 x 4, 1 µm), Q: 1, 4-2, 1 (średnio 1, 8):

komórki osłony:

przykładowa cystyda z blaszki:

Nawet nie podejmuję prób oznaczania - za wysoka półka;-)

od maj.2009

2. Coprinus z Gór Kaczawskich

To porównaj mikro z C. xanthothrix?

od lip.2005

3. Coprinus z Gór Kaczawskich
15.gru.20 20:30
Grażyna Domian

Mirku, szczerze mówiąc właśnie po to zerkałam na mikro aby nie wysyłać Błażejowi C. xanthothrix;-)

Moim zdaniem to nie jest ten gatunek i raczej nieśmiało typowałabym C. domesticus.

od maj.2009

4. Coprinus z Gór Kaczawskich

Jak najbardziej też możliwy, też brałem go pod uwagę ale po makro bardziej mi pasuje do C. xanthothrix?

od lip.2005

5. Coprinus z Gór Kaczawskich
15.gru.20 21:04
Grażyna Domian

Według Funga Nordica C. xanthothrix ma mieć zarodniki o rozmiarach: 7-10 x 4. 5-6 µm, a C. domesticus - 6-9 x 3. 5-5 µm, więc "moim" grzybkom raczej bliżej do tego drugiego:-)

od wrz.2005

6. Coprinus z Gór Kaczawskich

wg mnie C. domesticus

charakterystyczne są końcowe kom. osłony - albo jak bakłażan, albo kobra z rozpostartym "kapturem"; te kuliste są z podstawy tych osłonowych farfocli

od lip.2005

7. Coprinus z Gór Kaczawskich
15.gru.20 22:06
Grażyna Domian

Nooo, takie obrazowe wyjaśnienia to ja bardzo lubię - dziękuję Błażeju:-))

Od razu dorobiłam dodatkowe zdjęcia i myślę, że udało mi się znaleźć i bakłażana i głowę kobry;-)

od maj.2009

8. Coprinus z Gór Kaczawskich

jak tak dalej pójdzie, to Błażej nie będzie miał roboty :)))

od lip.2005

9. Coprinus z Gór Kaczawskich
16.gru.20 16:41
Grażyna Domian

Ha, ha... myślę, że taki scenariusz jest nierealny;-) Nawet gdybyśmy wszyscy przestali słać do Błażeja suszki, to ma ich taki zapas, że na wiele lat mu wystarczy;-) No a poza tym - spektrum jego zainteresowań i działalności jest tak ogromne, że nie sądzę aby kiedykolwiek groziła mu nuda: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji