bio-forum.pl

2020-12-02 Jaworzno - przede wszystkim ulica Pocztowa

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-12-02 Jaworzno - przede wszystkim ulica Pocztowa
13.gru.20 21:17
Piotr Grzegorzek

Kolejna wizyta w mieście i kolejne przejście jedną z tradycyjnych tras. Wysiadam na przystanku Urząd Miejski przy ulicy Grunwaldzka. Tutaj dokumentuje trwanie lipy drobnolistnej - Tilia cordata. Była ona bohaterka filmu o złym cięciu. Tak teraz wygląda ta rana. Na martwej korze pojawiły się czarne pryszcze grzybów.

Drzewo nie poddaje się i wypuszcza pęki gałązek z niższej części pozostałego pnia.

Idę dalej, wciąż będąc przy ulicy Grunwaldzka. Oto skupisko jałowca. W tle mamy kosodrzewinę - Pinus mugo. A jałowiec. No cóż kiedyś byłem przekonany, że jest on wirginijski - Juniperum virginiana. Teraz wydaje mi się, że on sabiński - Juniperus sabina.

Pod kosodrzewiną trwa jakiś aster - Aster. Gatunku lepiej nie dociekać.

Jest tam jeszcze siewka dębu szypułkowego - Quercus robur z mączniakiem - Erysiphe alphitoides.

Oto kolejny płat jałowców - Juniperus z tym samym co uprzednio dylematem.

Dopiero w tym momencie zaczyna się dla mnie ulica Pocztowa. Na początku tamaryszek czteropręcikowy - Tamarix tetrandra. W tym roku obserwowałem go często. 28 maja już przekwitał. 18 maja wyglądał bardzo kwitnąco. A teraz jest po prostu gotów do zimy.

Gotowe do zimy są również funkie - Hosta.

Oto kolejny aster - Aster o niemożliwej do ustalenia przynależności gatunkowej.

I jeszcze bergenia - Bergenia. Zdaje się być zaskoczona, ale to pozory. Najważniejsze są pączki i kłącze.

Bardzo malowniczy jest czyściec wełnisty - Stachys byzantina.

Oto kolejna kosodrzewina - Pinus mugo.

Zbliżam się do byłego kina Sasanka. Drzewa liściaste są zdecydowanie gotowe na zimę.

Tutaj najważniejsza jest brzoza brodawkowata - Betula pendula, pomnik przyrody ożywionej.

Mijam drzewa oplecione bluszczem - Hedera helix.

A to już okolica Muzeum Miasta Jaworzna i jako tako zaskoczony platan klonolistny - Platanus x acerifolia.

Przed wejściem na rynek mijam skrzyżowanie z ulicą Zielona. Tutaj od jakiegoś czasu dokumentuję świerka kłującego - Picea pungens na tle wierzby białej - Salix alba "Tristis".

Kolejne drzewo to kasztanowiec - Aesculus hippocastanum rosnący pomiędzy muzeum a biblioteką.

Najważniejszym obiektem blisko biblioteki jest skwer im. Czesława Kępińskiego. Oto sporo migawek. Na początku modrzew - Larix.

Oto standardowa tabliczka informacyjna.

Oto fragment kompozycji.

Tutaj, jak mi się wydaje rośnie berberys Darwina - Berberis darwinii.

Są tutaj także okazałe jak na tę okolicę sosny wejmutki - Pinus strobus. Towarzyszy im malutka jodła koreańska - Abies koreana.

Oto trwalsze oznakowanie i upamiętnienie patrona skweru.

Oto jałowiec. Zdaje mi się, że to Juniperus procumbens.

I jeszcze hortensja ogrodowa - Hydrangea macrophylla. Też sprawia wrażenie zaskoczonej zimą.

I tak wyszedłem na rynek, którego ozdobą ma być klon jawor - Acer pseudoplatanus.

Ostatni punkt pstrykania w drodze do redakcji to pomnik na skwerze Legionów Polskich.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji