bio-forum.pl

KIEDY ROŚNIE BOROWIK

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. KIEDY ROŚNIE BOROWIK
22.cze.05 22:05
a Jarosz ("jota")

usłyszałem, że borowik w momencie wzrostu zauważony przez człowieka przestaje rosnąć, informacja pochodzi od mojego znajomego grzybiarza, który twierdzi że wielokrotnie to sprawdzał. Mnie osobiście nie za bardzo chce się w to wierzyć (jestem tylko przygodnym zbieraczem) czy ktoś może potwierdzić powyższe?

od wrz.2004

2. KIEDY ROŚNIE BOROWIK

Oczywiście jest to mit:-)

Za dowód może posłużyć fakt, że miałem takie miejsce na skraju lasu, gdzie rosły borowiki, które systematycznie podlewałem gdy było sucho. Efekt był taki, że grzybki wzrastały, kiedy były już odpowiednio wyrośnięte zbierałem je.

Historyjka z nierosnącymi borowikami nadaje się do "Pogromców mitów" - tego programu, który emitują na Discovery;-))

od kwi.2004

3. KIEDY ROŚNIE BOROWIK

Oczywiście, że nieprawda. W moim otoczeniu bardzo wielu ludzi tak uważa. Nie za bardzo też mi wierzą, gdy im mówię, że się mylą. Przesądy są bardzo mocno zakorzenione u prostych ludzi. Niejednokrotnie obserwuję sobie grzyby, zanim je zerwę, albo nie-.

4. KIEDY ROŚNIE BOROWIK
23.cze.05 10:34
Dariusz Litwiński ("alej")

Przesądny limeryk...

Pewien gość – we łbie nie może mi się pomieścić

Grzyby - przesądnie - bał sie wzrokiem pieścić.

Lecz wyczuć grzyba umiał.

Gdy taki rósł, to szumiał!

W godzinę się w koszyk nie chciał zmieścić...

od wrz.2004

5. KIEDY ROŚNIE BOROWIK
23.cze.05 13:18
Maciej Malec "maciej_m"

U mnie na wsi jest to samo. Każdy grzyb, którego się zobaczy, więcej już nie urośnie. Takie absurdy się zdarzają. Ci sami ludzie twierdzą (twierdzili), że kukułka przeobraża się w sowę lub jastrzębia!!!

A Pogromcy Mitów, Jamie i Adam, z chęcią by to sprawdzili. www.adamsavage.com[adamsavage.com] - pora wysłać do nich maila, adres jest na tej stronie!

od lip.2004

6. KIEDY ROŚNIE BOROWIK

a ja się zgodze z poglądem że borowik zauważony przez "normalnego" człowieka już więcej nie rośnie...

bo jak mozna pozwolić rosnąć takiemu grzybkowi...

:)

7. KIEDY ROŚNIE BOROWIK
16.wrz.05 09:50
Alicja Makar ("ina")

CieszE się, że tu jestem, pozdrawiam wszystkie leśne, łąkowe, polne ludki. Ja jestem leśny, a więc grzybowy, jagodowy, borówkowy, żurawinowy, drzewny jednocześnie

od kwi.2004

8. KIEDY ROŚNIE BOROWIK

Witaj nam. Mam nadzieję, że spodoba Ci się z nami. Jesteśmy całkiem fajni ludzie, prawda forumowicze? :)

od paź.2004

9. KIEDY ROŚNIE BOROWIK

Tak... bardzo fajni!!!

Wszyscy jesteśmy... grzybnięci!!: o)

10. KIEDY ROŚNIE BOROWIK
17.wrz.05 21:50
Darek Litwiński ("alej")

Jasne, że nie... zgrzybiali...

11. KIEDY ROŚNIE BOROWIK
17.wrz.05 22:12
Alicja Makar ("ina")

U mnie nad morzem (26 km.) teraz 0 grzybów, byłam wczoraj. Jeszcze 2 tyg. temu znalazłam 30 prawdziwków, a teraz przywiozłam z lasu tylko 2 kleszcze, parę brzozowych liści i trzy igły świerkowe. Dobre i to - pomyslałam. Trzeba się cieszć byle czym, co nie?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji