bio-forum.pl

2020-12-01 Chrzanów, pierwszy śnieg - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-12-01 Chrzanów, pierwszy śnieg - część 1
11.gru.20 11:58
Piotr Grzegorzek

Tak jak w tytule. Po raz pierwszy zrobiło się biało. Wychodzę na ulicę Oświęcimską. Mijam suche nawłocie kanadyjskie - Solidago canadensis.

Skręcam w prawo. Mijam płat babki lancetowatej - Plantago lanceolata.

Przechodzę ulicą Focha.

Wchodzę w ulicę Grzybowskiego. Dokumentuję trwanie robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.

Osiągam skrzyżowanie z ulicą Sienna.

Oto owocująca gałązka nawłoci kanadyjskiej - Solidago canadensis.

Osiągam wykop po linii kolejowej i podziwiam grę światła i cienia przed wjazdem do nowej Biedronki.

Tak to wygląda za wjazdem do Biedronki.

Osiągam skrzyżowanie z aleją Henryka.

Przechodzę na drugą stronę ulicy. Widać pustkę po "znikniętych" drzewach.

Tutaj rosły drzewa numer 3 i 4.

Idąc dalej ulicą Sienna mijam kupkówkę pospolitą - Dactylis glomerata.

Mijam jako tako zaskoczony mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus.

Po jako takich zakupach postanowiłem powracać ulicą Świętokrzyska. Tutaj na prawo mamy nasyp linii kolejowej.

W chaszczach skrywa się pniak po topoli wyciętej jeszcze w ubiegłym wieku. Oj grzyby jakoś się nie starają.

Gnam dalej.

Po drodze zwracam uwagę na obsypanego owocami klona zwyczajnego - Acer platanoides.

Nieco dalej po lewej stronie drogi jest zgrupowanie drzew które przeżyło Lex Szyszko.

Teraz mijam jako tako zaskoczonego żylistka - Deutzia.

Zanim zbliżyłem się do skrzyżowania z ulicą Grunwaldzka spotkałem jako tako zaskoczony dziki bez czarny - Sambucus nigra.

Teraz zauważam zwłoki świerka kłującego - Picea pungens zamordowanego przez Rhizosphaera kalkhoffii.

Jest tutaj jeszcze wierzba mandżurska - Salix babylonica var pekinensis.

Teraz po ominięciu tutejszej Biedronki zwracam uwagę na jarzębinę - Sorbus aucuparia.

Oto wierzba płacząca - Salix alba "Tristis stanowiąca dla niej tło.

Kolejne wciąż zielone liście posiada klon zwyczajny - Acer platanoides.

Kolejny bardzo szybki przeskok. Oto ogród plebański przy skrzyżowaniu ulicy Dobczycka i Ogrodowa.

I na końcu część ogrodzenia od strony ulicy Ogrodowa i silnie przycięte jałowce - Juniperus sabina. W tym roku zauważyłem, że poraża je rdza Gymnosporangium sabinae. Zatem to mogą być ich ostatnie chwile.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji