bio-forum.pl

2020-11-24 Chrzanów - kilka migawek

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-11-24 Chrzanów - kilka migawek
10.gru.20 11:26
Piotr Grzegorzek

To były tylko zakupy, które musiałem zrobić na drugim końcu miasta. Od jakiegoś czasu nie pstrykałem, zatem aparat także wziąłem. Na początku lipa drobnolistna - Tilia cordata przy alei Henryka.

Dopiero teraz zwróciłem uwagę na intrygującą narośl ze szczeliną u podstawy pnia tego drzewa.

I jeszcze przyłożenie aparatu do osi pnia.

Druga miejscówka to ulica Sądowa i mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus.

Oto detale tego gatunku.

Trzecia miejscówka to ulica Świętokrzyska od strony rynku i świerk kłujący - Picea pungens.

Bardzo szybki przeskok do czwartej miejscówki. Ulica Krakowska tuz przed linią kolejową i sterany lilak - Syringa vulgaris.

Teraz będzie sporo ciekawostek z piątej miejscówki czyli około 100 metrowego odcinka ulicy Trzebińska. Na początku jeżyna popielica - Rubus caesius.

Potem pędy odroślowe pierwszego klonu srebrzystego - Acer saccharinum.

A teraz faktura kory drugiego klonu srebrzystego - Acer saccharinum.

Oto przepust pod linią kolejową. Pierwotnie dla rzeki, potem przez długi czas pełniący rolę przejścia podziemnego.

Teraz tak zwane anty-selfie, czyli mój cień na pniu morwy białej - Morus alba.

I jeszcze faktura kory tego drzewa.

Punkt szósty to obecny stan dworca kolejowego.

Punkt siódmy to ulica Bagnista i jako tako zaskoczona robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia.

Punkt ósmy to ulica Struga i jarząb pospolity - Sorbus aucuparia na tle brzozy brodawkowatej - Betula pendula.

Tutaj też na tle muru wyrasta jaśminowiec - Philadelphus.

Pomiędzy blokami widać obsypana owocami lipę drobnolistna - Tilia cordata. To dowód na to, że z pszczołami w tym roku było lepiej.

Dziewiąte miejsce to ulica Broniewskiego i brzoza brodawkowata - Betula pendula ujęta w osi pnia.

Dziesiąte miejsce to ulica Kusocińskiego oraz przyległy do niej Plac Tysiąclecia. Na początku ciągle zielona robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia.

Potem zarośla i drzewa tuż przed opuszczeniem placu.

Miejsce jedenaste to część parku pomiędzy ulicami Mickiewicza i Śląska. Na początku jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

Potem pniak po wyciętym kasztanowcu - Aesculus hippocastanum.

A teraz dłuższa sesja z szurpkiem - Ortotrichum anomalum tworzącym spory płat na dachu.

Miejsce dwunaste od odcinek ulicy Śląska poza parkiem. Na początku ekran dźwiękochłonny opleciony winobluszczem zaroślowym - Parthenocisdsus inserta.

Potem jedna z ostatnich w sezonie nawłoci kanadyjskich - Solidago canadensis.

Teraz jestem blisko ulicy Balińska. To trzynasta miejscówka. Na początku przetacznik ożankowy - Veronica chamaedrys.

W końcu tutejsza kapliczka.

Absolutny koniec, czternasta miejscówka to rejon ulicy Śląska blisko ronda. Tutaj jeszcze stoi, ale ma stygmaty śmierci jarząb pospolity - Sorbus aucuparia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji