bio-forum.pl

Sowerbyella

bez logowania - można przeglądać
GRej356007

od paź.2007

1. Sowerbyella
sowerbyella bg1
sowerbyella bg2
sowerbyella bg3
sowerbyella bg4

1. 11. 2020 duża kępa robinii na obrzeżach lasu; w grubej liściastej ściółce, w towarzystwie Leucopaxillus rhodoleucus.

od paź.2009

2. Sowerbyella

Jacku jak chcesz mogę popatrzeć, ale nie wysyłaj pojedynczo, w przyszłym sezonie może znajdziesz ciekawostki które mnie interesują, to wtedy.

od paź.2009

3. Sowerbyella
1
2
3
4

Wczoraj po powrocie do domu czekała na mnie paczka od Jacka i ten grzybek poszedł na pierwszy ogień.

Zarodniki z odcisku, było ich sporo ale po podaniu kropeleczki wody, a potem CB rozpłynęły się i nie mogłem ich znaleźć 14, 70-17, 00 x 8, 70-9, 60, ornamentowane. Ornamentacja w postaci siateczki.

Moim zdaniem to S. radiculata, pewnie var. radiculata, ale zostawiam jako S. radiculata.

od paź.2009

4. Sowerbyella
1

Dorobiłem jeszcze kilka zdjęć, szczególnie ornamentacji i jej wysokości. Parafiz nie udało się pokazać.

2

ornamentacja w H2O

3

ornamentacja w CB

od paź.2007

5. Sowerbyella

Zgłoszony - ID: 356007

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji