bio-forum.pl

2020-11-08 Chrzanów - przez Kąty do Kroczymiechu i z powrotem - część 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-11-08 Chrzanów - przez Kąty do Kroczymiechu i z powrotem - część 3
24.lis.20 08:41
Piotr Grzegorzek

Idę dalej w kierunku Kroczymiechu.

Przekraczam najbardziej zalany odcinek ścieżki.

Zauważam dęba czerwonego - Quercus rubra o brązowych liściach.

Ścieżka w dalszym ciągu jest zatopiona, ale jakoś da się iść.

Wkraczam na teren zalesianej poręby. Był las, będzie las.

Przed wejściem w stary drzewostan przekraczam jeszcze młodsze nasadzenie.

Teraz ścieżka staje się mało widoczna. Po bokach rządzi trzęślica modra - Molinia caerulea.

Jestem tuz w lesie. To bór jakiś tam. Stosując kontrowersyjny skrót myślowy bym powiedział bardzo nieświeży. Tutaj także ścieżka jest ledwo widoczna.

Przede mną barierka przy obwodnicy.

I wreszcie obwodnica jako taka. Idę nią w kierunku ulicy Oświęcimskiej. Na prawo mam Kroczymiech.

Teraz fotografuję liście robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.

I tak osiągam ulicę Oświęcimska. Rozpoczynam powrót do domu. Kroczymiech zostawiam za sobą.

Idę w kierunku miasta. Z przydrożnego drzewostanu wyłuskuję malownicze brzozy brodawkowate - Betula pendula.

Czeremcha amerykańska - Padus serotina także tutaj jest.

A teraz rozświetlona zachodzącym słońcem sosna zwyczajna - Pinus sylvestris.

I jeszcze analogicznie brzoza brodawkowata - Betula pendula.

Z roślinności zielnej zwracam uwagę na słonecznik bulwiasty - Helianthus tuberosus.

Teraz zdecydowanie jestem poza lasem, ale przed skrzyżowaniem z ulicą Kopanina. W ogrodzie zauważam sosnę czarną - Pinus nigra.

Wejmutka - Pinus strobus także tutaj jest.

Teraz uwieczniłem swój cień.

W kolejnym ogrodzie zwracam uwagę na winobluszcz zaroślowy - Parthenocissus inserta.

I jeszcze sposób rozwiązywania konfliktu drzewo i linia przesyłowa. Tutaj ofiarą jest brzoza brodawkowata - Betula pendula.

To ogrodzenie jest przykładem zagospodarowywania odpadów z produkcji chrzanowskiego Fabloku.

Tutaj też rośnie aster - Aster versicolor.

A to już okolica sklepu Lewiatan i pniak po wyciętej linie drobnolistnej. Drzewo próbuje przeżyć.

Idąc dalej spotykam lipę drobnolistną - Tilia cordata obficie obsypaną owocami. Widać jeszcze pszczoły nie umarły.

I tak osiągam charakterystyczną kapliczkę.

A dalej, ale przed ulicą Łowiecka mamy kolejny winobluszcz zaroślowy - Parthenocissus inserta.

A na zakończenie zerkam na drugą stronę ulicy. Tutaj przede wszystkim zauważam lipę drobnolistną - Tilia cordata opanowaną przez jemiołę - Viscum album.

od cze.2010

2. 2020-11-08 Chrzanów - przez Kąty do Kroczymiechu i z powrotem - część 3
24.lis.20 08:42
Piotr Grzegorzek

Oto ta lipa.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji