bio-forum.pl

Geastrum hungaricum

bez logowania - można przeglądać
GRej340675

od kwi.2019

1. Geastrum hungaricum

Listopad 2020

Murawa kserotermiczna na wapiennym wzgórzu na gipsie

Owocniki - 0, 8-1cm

Do gatunku oznaczył na podstawie cech macro Ryszard R.

No cóż mam napisać? Może tylko tyle?:-)

Człowiek dąży do doskonałości... każdy człowiek! Nieistotne w jakiej dziedzinie życia, bardziej czy mniej ważnej...

dla ludzi...

Geastrum hungaricum Hollós

Gwiazdosz węgierski

1 cm szczęścia - to niepozorne "coś"...

Widziałem w Polsce naprawdę dużo rzadkich grzybów... w zasadzie wszystkie borowiki i gąski. Widziałem piękne wodnichy i kolorowe wilgotnice.

Ale wczoraj się poryczałem... i możecie się ze mnie śmiać

1
2

W Polsce znalazł go do tej pory tylko Ryszard i wczoraj ja.

(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 24. listopada. 2020)

od paź.2019

2. Geastrum hungaricum
24.lis.20 15:42
bogdan mazur "boguo"

Brawo! Nie jest to wstyd, na mnie bardzo emocjonalnie fajne chrząszcze wpływają :) Podziwiam ten zapał i rezultaty!

od cze.2017

3. Geastrum hungaricum

Dobrze, że edytowałeś, bo jakoś dziwnie to odebrałem :)

od kwi.2019

4. Geastrum hungaricum

Tak, to było niefortunnie skopiowane z innej strony, być może trochę dwuznaczne choć absolutnie nic złego nie znaczyło:-). A płacz był ze szczęścia oczywiście;-)

od paź.2009

5. Geastrum hungaricum

Trochę więcej was jest szczęśliwców.

2412. Geastrum hungaricum Hollós - Łuszczyńska i Łuszczyńki 2007, Stasińska 2008b, Kujawa i in. 2012a

od kwi.2019

6. Geastrum hungaricum

Ooo... a taki dumny z siebie byłem. No ale w pierwszej piątce się mieszczę;-). Romek, gdzie to znalazłeś? Gdzie szukać takich danych, żeby później się nie kompromitować?:-)

od kwi.2019

7. Geastrum hungaricum

Juz chyba wiem skąd... z książki o chronionych, która powstaje?

od paź.2009

8. Geastrum hungaricum

Publikacje po roku 2000.

grzyby.pl

Przykro mi ale w piątce też się nie łapiesz, jest jeszcze jedno notowanie z 1957 roku u Wojewody.

(wypowiedź edytowana przez roto 24. listopada. 2020)

(wypowiedź edytowana przez roto 24. listopada. 2020)

od kwi.2019

9. Geastrum hungaricum

Dzięki... nigdy tego nie widziałem... teraz wcześniej sprawdzę zanim napisze. Ale 6 to tez dobra pozycja:-)

od lip.2005

10. Geastrum hungaricum
24.lis.20 18:15
Grażyna Domian

Gratuluję Sławku!

A co do szczęśliwców - myślę, że przywołane przez Romka pozycje literatury niekoniecznie oznaczają, że każdy z autorów widział ten gatunek. Nie wiem co jest w pracy Państwa Łuszczyńskich z 2007 r., bo nie mam do niej dostępu ale w dwóch pozostałych pracach (Stasińska 2008b i Kujawa i in. 2012a) przywołane jest tylko stanowisko z okolic Plutowa niedaleko Torunia (Smarda 1957), czyli to samo, które jest wymienione przez prof. Wojewodę.

od kwi.2019

11. Geastrum hungaricum

Heh... czyli jest szansa nawet na podium:-).

Żartuję teraz... to nie wyścigi - kto pierwszy ten lepszy, ale to bardzo miłe wiedzieć, że znajduje się tak rzadkiego grzyba.

Dziękuję Grażynka:-)

od paź.2009

12. Geastrum hungaricum

Ja tylko zacytowałem fragment wykazu literatury, byłem przekonany że każda pozycja dotyczy innego znaleziska, Sławku zwracam honor.

od maj.2003

13. Geastrum hungaricum
16.gru.20 20:30
Anna Kujawa "AniaK"

Gacki? Czy bardziej Leszcze lub Wola Zagojska?

Możesz mi podesłać namiar na priv?

Bo Rudek znalazł niedaleko i zastanawiam się czy nie jest to to samo stanowisko, tylko inaczej opisane.

Gratulacje!! w naszej publikacji z 2012 roku jest wzmianka, że współczesne stanowiska nie są znane i rozważaliśmy nadanie mu kategorii RE - lokalnie wymarły. Stanowisko Ryśka R. jest pierwszym znanym współczesnym.

od wrz.2005

14. Geastrum hungaricum

potwierdzam oznaczenie

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji