bio-forum.pl

Biały (chyba ?) śluzowiec

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Biały (chyba ?) śluzowiec
nr 1
nr 2
nr 3

Napotkałem go w lesie sosnowym na ziemi. Czy ktoś wie co to jest?

od lis.2005

2. Biały (chyba ?) śluzowiec

Jest zbyt młody do oznaczenia, ale fotki super. Warto poobserwować, albo DELIKATNIE przenieść do domu dla dalszej obserwacji.

od lut.2007

3. Biały (chyba ?) śluzowiec

Marku a jak go przenieść do domu? Byłem tam w lipcu jeden dzień. Dzisiaj jadę, ale myślę, że nie będzie już po nim śladu.

od lis.2005

4. Biały (chyba ?) śluzowiec

Młode śluzowce są niezwykle delikatne. Chcąc je pobrać, trzeba brać przede wszystkim pod uwagę jakie jest podłoże, na których się osiedliły. Trzeba je wziąć razem z podłożem, tak, aby nie uszkodzić ich struktury. Trzeba też mieć ze sobą stosowne pudełeczka, do nich je przenieść i delikatnie, bez wstrząsów transportować do domu - potem zapewnić wilgotność i temperaturę, no i patrzeć jak dojrzewają. Najlepiej (najłatwiej) pobierać je w trakcie organizowania śluźni.

od lut.2007

5. Biały (chyba ?) śluzowiec

Wielkie dzięki. Następnym razem spróbuje je zabrać do domu i poobserwować.

od maj.2006

6. Biały (chyba ?) śluzowiec

Myślę że moze to być Mucilago crustacea, porównaj:

retamatour.com

A jeśli chodzi o zebranie tego gatunku, to hm... jakiś czas temu zebrałem

coś podobnego - nie przeżył, o czym nie raczy mnie powiadomić:-)

Zorientowałem się dopiero po kilku dniach, gdy zapachem zaczął powalać.

Są bardzo wrażliwe

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji