bio-forum.pl

2020-10-24 Chrzanów - od parku do ulicy Partyzantów

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-10-24 Chrzanów - od parku do ulicy Partyzantów
18.lis.20 11:59
Piotr Grzegorzek

Oto kolejny fotoreportaż z cyklu efekt COVID-19. Nie mogę się daleko włóczyć. Zaczynam w parku przy ulicy Mickiewicza. Oto jesiennie przebarwione klony zwyczajne - Acer platanoides.

Oto ich opadłe liście.

Na starej ranie na pniu tego drzewa znalazłem skupisko zejściowej huby.

Szpileczki z białymi główkami zostały zaliczone do śluzowców z rodzaju maworek - Physarum.

Ruda tapeta może być glonem z rodzaju Trentepohlia.

Kolejne drzewo to młody skrzydłorzech kaukaski - Pterocarya fraxinifolia.

Teraz zerkam na swój były zakład pracy.

W tym momencie stoję pod dębem szypułkowym - Quercus robur.

Jednakże także tutaj na trawniku dominują opadłe liście klonu zwyczajnego - Acer platanoides.

W tej okolicy bohaterem dłuższej sesji zdjęciowej uczyniłem buka zwyczajnego - Fagus sylvatica "Pendula".

Dopiero nieliczne liście zaczęły się przebarwiać.

Teraz idę poboczem ulicy Mickiewicza. Mijam maślankę wiązkową - Hypholoma fasciculare.

A to już ulica Śląska i zarośla tuż za rondem.

Tutaj najważniejsza była jesiennie przebarwiona porzeczka złota - Ribes aureum.

A to już tak zwane chrzanowskie błonia i widok na trwającą tamże budowę nowego osiedla.

I tak osiągnąłem ulicę Partyzantów i tamtejsze przydrożne chaszcze. Na początku powojnik pnący - Clematis vitalba.

Na spodzie jej liści usadowiła się Phyllactinia guttata.

I jeszcze wyka ptasia - Vicia cracca opanowana przez mączniaka.

Ostatnie zdjęcie z tej ulicy przedstawia agresywnie przyciętego jesiona wyniosłego - Fraxinus excelsior. Jeszcze nie doszło do obcięcia ze skutkiem śmiertelnym.

I na zakończenie tuż przed powrotem do domu przy granicy podwórka psianka czarna - Solanum nigrum. Raczej typowa.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji