bio-forum.pl

Znaleziska / zguby

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Znaleziska / zguby
2.paź.02 10:53
"Mariusz" (b/log.)

Witam wszystkich! Grzybów jeszcze nie ma, więc pozwoliłem sobie na otwarcie nowego wątku: dziwne leśne znaleziska i zguby (te nie muszą być dziwne :))

Zacznę pierwszy:

ZNALAZŁEM (bez żartów):

a) parasol automat czarny (Beskid Wyspowy - okolice Rajbrotu);

b) łopata sztychówka ( (Beskid Wyspowy - okolice Rajbrotu), miałem wtedy jakieś 15 lat, więc o wołomińskich klimatach nawet nie pomyślałem :));

c) róg jelonka 3-latka (Puszcza Niepołomicka);

d) chyba niewypał (lasy w okolicach Staszowa), wiałem stamtąd szybko;

e) sidła na zająca, tzw. "oko" (znajduję dość często, ostatnio w lasach niedaleko Buska Zdroju);

f) sidła na sarnowate, "oko" ze stalowej linki

(dwa razy: w Beskidzie Wyspowym niedaleko Limanowej i w lasach staszowskich)

g) chyba cmentarzysko jakiejś dziczyzny, dużo grubych kości rozrzuconych na obszarze 100 m^2 (za daleko od wsi, żeby należały do zwierząt gospodarczych) - wiałem szybko :);

h) łuski po nabojach myśliwskich (pełno tego wszędzie);

i) nabój myśliwski (w Beskidzie Wyspowym niedaleko Limanowej);

j) zdechłego, przygniłego lisa złapanego w "oko" (w Beskidzie Wyspowym niedaleko Limanowej)

ZGUBIŁEM:

a) nożyk do obierania ziemniaków :);

b) finkę harcerską;

c) piękny nóż myśliwski, rękojeść to nóżka sarnowatego z kopytkiem: (

d) się, nie raz :)

2. Znaleziska / zguby
17.kwi.03 11:23
"Maniek" (b/log.)

Znalazłem lufe jakiegoś działa było to na Pustyni Błędowskiej. poza tym pełno tam niewybuchów i zapadlisk pokopalnianych. Nawet jeśli nie ma grzybów to emocje gwarantowane.

3. Znaleziska / zguby
23.kwi.03 03:01
"nightcomer" (b/log.)

a ja zostałem znaleziony przez leśniczego z bloczkiem mandatowym.

było to w ub roku jak obowiązywał zakaz wstępu do lasów. 20,- zostało wypisane z pieczęcią. Urzędowo i legalnie.

4. Znaleziska / zguby
11.paź.03 09:18
"mniamek" (b/log.)

znalazłem bez większego trudu

"źródełko śmierdzące"-atrakcję Lasu Królewskiego,

"Królewszczyzny" (Kszczonowski Park Krajobrazowy - woj. lubelskie)- wcale nie śmierdzi;-)

5. Znaleziska / zguby
11.paź.03 09:22
"mniamek" (b/log.)

errata: KRZCZONOWSKI:-)

6. Znaleziska / zguby
15.lut.04 22:36
"Gość" (b/log.)

Pozostałości po wsi Łączki (Krzczonowski P K)

7. Znaleziska / zguby
19.kwi.04 16:42
"Jolanta Kozak JOLKA" (b/log.)

A ja znalazłam masę śmieci, butelek, kieliszków, kafli, starych telewizorów, pozostałości po leśnych robotnikach, wędkarzach, ludziach-świniach, gospodarzach, którzy nie chcą płacić za wywóz śmieci i wyrzucają je do lasu. Znajduję też mnóstwo wyciętych drzew, zostawionych gałęzi po wycince. Lasy są u nas niszczone tak, że za kilka lat już ich nie będzie. Tyle z Górnego Sląska. Rozgoryczona JKozak.

od paź.2024

8. Znaleziska / zguby

w czwartek znalazłem na grzybkach... 220 zł.

z posainych rzeczy to kluczyki do samochody zapamiętałem najbardziej :), musiałem się włamywać do malucha przez małą szybkę i zapalać łącząc bezpieczniki :) - przynajmniej się czegoś nauczyłem!

kilka scyzoryków też posiałem na grzybkach

9. Znaleziska / zguby
3.sie.04 17:02
"Preskaler" (b/log.)

A ja w lesie, do którego chodziłem przez (chyba) 30 lat, znalazłem zasieki z drutu kolczastego i tablice z napisami "Las prywatny! Wstęp zabroniony!"

od gru.2003

10. Znaleziska / zguby

A ja znalazłam zegarek. Mimo że padało i to ostro chodzi do dzisiaj.

od kwi.2004

11. Znaleziska / zguby

A ja zgubiłam swój najlepszy nóż grzybowy. Osłodził mi to jedynie fakt, że wówczas znalazłam przepiękne cztery borowiki szlachetne.

12. Znaleziska / zguby
18.sie.04 01:56
"S.PINCZER" (b/log.)

Ja znalazłem obrączkę gołębia z jakiejś hodowli. Mam wrażenie, że dotychczasowy właściciel obrączki nie żyje...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji