bio-forum.pl

Tricholoma scalpturatum?

bez logowania - można przeglądać
GRej341604

od paź.2013

1. Tricholoma scalpturatum?

14. 11. 2020

Rząska koło Krakowa, ul Wapienna. Pod brzozą na trawie, jedna sztuka.

Początkowo myślałem, że to ta gąska ale po przeczytaniu tego wątku:

[bf#531049]

mam wątpliwości.

Mój okaz wygląda zupełnie ja ten Małgorzaty, przy wysychaniu nie zabarwił się. Gdyby jednak to była ta gąska to czy jest zgłaszalna?

od wrz.2005

2. Tricholoma scalpturatum?

T. inocyboides

od paź.2013

3. Tricholoma scalpturatum?

Błążeju,

Bardzo dziękuję Ci z identyfikację wszystkich przesłanych materiałów. Jednocześnie posypuję głowę popiołem i obiecuję, że po raz ostatni pozwoliłem sobie na taką samowolę. Od tej pory tylko zamawiane suszki.

Będąc całkowitym ignorantem w sprawach mykologicznych chciałbym zadać parę pytań.

1. Czy którykolwiek z oznaczonych gatunków jest zgłaszalny np. ta Entoloma?

[bf#1189602]

I drugie dotyczy tej Tricholoma. Nie znalazłem nic konkretnego na temat tego gatunku na forum, ani na polskich stronach. Podejrzewam, że to nie ten gatunek:

indexfungorum.org opisany dopiero w 1994 roku choć na GBIF podawany z okolic Polski.

Drugi trop to Tricholoma argyraceum f. inocybeoides (A. Pearson) Mort. Chr. & Noordel. 1999. Ale o nim też mało.

Byłbym wdzięczny za uściślenie.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Jurek

od wrz.2005

4. Tricholoma scalpturatum?

Entoloma nie jest zgłaszalna, ponieważ mam duże wątpliwości co do oznaczenia.

Ranga T. inocyboides się zmieniała, kiedyś była osobnym gatunkiem, potem przez długi czas była uważana za synonim lub odmianę T. argyraceum. Najnowsza monografia uznaje ją za "dobry" gatunek. Jest zgłaszalna.

od paź.2013

5. Tricholoma scalpturatum?

ID: 341604,

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji