bio-forum.pl

Macrolepiota?

bez logowania - można przeglądać
GRej353966

od kwi.2019

1. Macrolepiota?

Listopad 2020

Murawa kserotermiczna na wzniesieniu - podłoże wapienne na gipsach

Roślinność stepowa, częściowo łąkowa, brak drzew

1
11
3
4
5

Owocniki wielkości:

trzon - 7-8-9cm

kapelusz - 8-9cm

od wrz.2006

od wrz.2005

3. Macrolepiota?

poproszę

od wrz.2005

4. Macrolepiota?

M. phaeodisca

które K?

(wypowiedź edytowana przez ramayana 02. stycznia. 2022)

od kwi.2019

5. Macrolepiota?

Rezerwat przyrody Krzyżanowice

Owocniki duży i mały martwe, przewrócone, zapewne "kopnięte" przez zwierzątko, owocnik mały ustawiony do zdjęcia.

od kwi.2019

6. Macrolepiota?

Hmmm...

Uporałem się z "papierologią" i chciałbym zacząć dodawać do GREJ wszystkie moje znaleziska.

Zacząłem od pierwszego i...

Nie ma takiego gatunku w GREJ.

Nie ma takiego gatunku w atlasie.

Nie ma takiego gatunku w literaturze po 2000 roku.

W Index Fungorum synonimizowana z Lepiota phaeodisca - ale też nie ma

W sieci na temat znalezisk w PL nic nie znalazłem

Tzn. że to nowy gatunek dla PL?

od wrz.2005

7. Macrolepiota?

tak, nowy dla PL

zgłaszać

od lip.2004

Sławek, gratulacje, tym bardziej, że ze zgłoszeń wygląda, iż występuje tylko w dalekiej południowo-zachodniej Europie!:-)

Czy mykolodzy uzgodnili/wyjaśnili temat odrębności gatunku, bo znalazłem taką informację, ale to pewnie informacja przed 1988 rokiem? Tym bardziej, że w Index Fungorum, MycoBank występuje jako pełnoprawny gatunek.

first-nature.com

... Taxonomic history

This parasol mushroom was described in 1984 by the Italian naturalis Francisco Bellù, who gave it its currently-accepted binomial scientific name Macrolepiota phaeodisca.

I know of no synonyms of Macrolepiota phaeodisca; however, recent molecular studies by Else Vellinga have led some mycologists to suggest that Macrolepiota phaeodisca might be merely a colour form of Macrolepiota excoriata...

Ps.

Proszę wybaczyć jeśli mieszam, ale to tak przeglądałem w wolniejszej chwili w ramach ćwiczenia "poprawności myślenia";-)

od kwi.2019

9. Macrolepiota?

ID: 353966

od wrz.2005

10. Macrolepiota?

To jest jeden z tych wielu drobnych gatunków w ramach Macrolepiota, co do których nikt jednoznacznie jeszcze nie potwierdził czy są odrębne, czy tożsame. W dodatku w Macrolepiota cechy mikro są "słabe", co sprawy nie ułatwia.

Tam rośnie też M. heimii, więc i M. p. jest prawdopodobna.

od lip.2004

11. Macrolepiota?

Dziękuję bardzo za wyczerpujące informacje:-)

Czyli w oparciu o obecny stan wiedzy jest ona pełnoprawnym gatunkiem, zaś my za Stachurą "dajmy czasowi czas" i za niejaką I. Anna powinniśmy "Wyzwolić się z niecierpliwości i trwać zwyczajnie w spokoju...";-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji