Minęło kilka dni, nikt nie odpowiedział. Nie jestem znawcą od zasłonaków, ale trochę intrygują mnie te grzyby, więc pozwolę sobie coś zaproponować. Może grzyby na zdjęciu to owocniki Cortinarius alboviolaceus?
Stawiam na smaczną gąsówkę fioletowawą - Lepista nuda
a jeśli napiszesz że pachniała słodkawo perfumami (świeże owocniki) i rosła w "czarcim kręgu" (na fotografii widać w łuku - to dobrze) to potwierdzisz moją diagnozę:-)
Tylko dlaczego ta Lepista ma rdzawe resztki zasnówki na trzonie?;)
Skoro zasnówka jest to nie może być Lepista nuda. Zasłonak - jaki? Nie wiem, nie mikroskopuje, więc nawet nie próbuje oznaczać zasłonaków. Rozpoznaję jedynie rodzaj.
Dodatkowo ten połysk mokrego kapelusza, może ale nie musi sugerować, że to zasłonak.
Fioletowe zasłonaki kilka lat temu widywałem (bez fotografii)
Potrzebny jest zapach świeżo przekrojonego owocnika.
Są raczej dwie opcje zapachowe:
- wyraźny przyjemny słodkawy zapach: Lepista nuda
- zapach trochę nieprzyjemny (dokładnie nie pamiętam): Cortinarius alboviolaceus???
No chyba że zobaczę wyraźną zasnówkę:-)
To to. Ryże. :)
Zaraz, zaraz, zauważ jednak, że któryś z zasłonaków fioletowych pachnie cedrem. Chyba ładnie. Nie wiem, który, bo nie mam już czasu szukać, bo muszę lecieć. Pamiętam jeszcze tyle, że ten cedrowy ma być jadalny. Może tak poszukaj.
No tak dla porównania pokażę takie ubiegłoroczne, które zbieram do "szamania" od ponad 10 lat. Bez tych "ryżych":-)
Piszę to po to żeby nie omijać tego smacznego, ale mało znanego jesiennego grzybka:-)
Tak. Gąsówka naga. Pachnie tak perfumiasto. Zawsze jakoś lekko wilgotna. Nigdy nie ma żadnych pajęczynowatych ryżych zasnówek, fragmentów zasnówek i wężyków ryżych pierścieniastych na trzonie, ani nic ryżego w sobie. Czasem, gdy starsza - już brązowieje trochę. Rośnie w czarcich kręgach. Sypie tak różowo.
No, dokładnie:-)
Ta....., Tera to syćko widzę dokładnie. Nie wiem czy powinienem się wybrać do okulisty:-)
Spoko Piotrek.
Zasłonak jak się patrzy:-)
Może to coś w okolicach Cortinarius salor?
O tak, to bardzo prawdopodobne
Do rozważenia są C. cumatilis, C. balteatus, C. purpurascens. C. alboviolaceus zdecydowanie odpada
Tomasz, czy znasz jakieś cechy rozróżniające gatunki które podałeś?