bio-forum.pl

Paprotka ale jaka ?

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

od wrz.2007

1. Paprotka ale jaka ?
4.wrz.07 20:28
Teresa Roman "teresar"
zarodniki
w sierpniu

Witam

Mam ją drugi rok, uprawiam na wyczucie.

W sieci niestety nic na jej temat nie znalazłam. Ta zima była łagodna, ale nie wiadomo, czy przetrwa następne.

Proszę o identyfikację.

Pozdrawiam Teresa Roman

od wrz.2007

2. Paprotka ale jaka ?

Tereso, a skąd ją masz? Z natury czy ze sklepu? Jeżeli z natury to skąd, z jakiego lasu? Trochę mi przypomina paprotkę zwyczajną (Polypodium vulgare) (roślina częściowo chroniona) rosnącą w cienistych lasach. Jak ona wygląda to możesz zobaczyć w Atlasie.

od sie.2007

3. Paprotka ale jaka ?

Paprotka zwyczajna nie ma tak ułożonych zarodników. Bardziej przypomina paprotnia ostrego, ale nim też raczej nie jest:>

od wrz.2007

4. Paprotka ale jaka ?

A może to jakaś nefrolepis, paproć doniczkowa wysadzona do ogrodu?

od wrz.2007

5. Paprotka ale jaka ?
16.wrz.07 13:42
Teresa Roman "teresar"
zarodniki

Zauroczyla mnie tymi listakmi czerwonymi, kupiona jako gruntowa na targach. Początkowo myślalam że to jakieś Blechum, listki pokładjące się wyglądem podobne, no ale nie te zarodniki. Po tej zimie ładnie odbiła, częściowo nawet była zimozielona.

Zdjęcie zarodników dodatkowe.

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie

od wrz.2007

6. Paprotka ale jaka ?
25.sty.09 00:06
Teresa Roman "teresar"

Odświeżam temat, czy może to być Dodia?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji