bio-forum.pl

Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem

bez logowania - można przeglądać

od gru.2005

1. Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem

Znalazłem tego grzybka w lesie jodłowym z pojedynczymi świerkami i bukami, na niezbyt grubej ściółce i podłożu gliniastym. Kilka metrów dalej pod świerkiem rosła sobie piękna gromadka sarniaków dachówkowatych.

Opodal były jeszcze dwa owocniki, w stanie daleko zejściowym.

Zadziwił mnie potężny "korzeń" wyrastający z cebulastej podstawy trzonu, który zapewne był znacznie dłuższy, niż cały owocnik! (na zdjęciu niestety urwane dobre parę centymetrów). Wspomniane w tytule brunatne włoski pokrywały gęsto cały trzon i zwłaszcza brzeg aksamitnego kapelusza, zaś ku jego środkowi włoski były rzadsze.

Wysokość od podstawy bulwki około 6 cm. Wysypał na biało. Zapachu niestety wyraźnego nie wyczułem (katar...), zaś smak sprawdzałem dopiero w drugim dniu suszenia, mógł więc być zmieniony, ale wydał mi sie dość łagodny. Teraz i pachnie łagodnie, grzybowo. Czy to coś z okolicy monetek, pieniążków, czy może zupełnie coś innego? Pomysłu mi na razie brak...

od wrz.2004

2. Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem

od gru.2005

3. Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem

Właśnie przed chwileczką znalazłem w necie zdjęcia pasujące mi jak ulał do mojego "wynalazka". Dziękuję za oznaczenie :)

od maj.2006

4. Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem

Xerula pudens widnieje na czerwonej liście - R, do zgłoszenia:-),

od gru.2005

5. Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem

Znalazłem jeszcze temat sprzed 2 lat:

[bf#12795]

W polskiej "Checkliście" Xerula pudens = X. longipes.

Index Fungorum traktuje obecnie X. pudens i X. longipes jako dwa odrębne gatunki:

indexfungorum.org

indexfungorum.org

Pomimo tego zgłoszę ten gatunek. Jako Xerula pudens = X. longipes :)

od maj.2006

6. Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem

Mam przed sobą czeklist Wojewody (2003)- Xerula pudens, a jej synonim to X. longipes

od gru.2005

7. Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem

Wobec powyższego zgłaszam :)

od maj.2003

8. Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem
12.wrz.07 09:30
Anna Kujawa "AniaK"

To może być dużo rzadsza X. melanotricha - związana z jodłą. X. pudens (= X. longipes), jest związana z dębem, nie ma zazwyczaj tak mocno rozdętego bulwiasto trzonu. Trzeba sprawdzić mikrocechy. Po makro - stawiam na melanotricha.

Ania Ronikier w artykule z 2003 roku zrobiła rewizję Xerula w Polsce.

od maj.2003

9. Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem
12.wrz.07 09:36
Anna Kujawa "AniaK"

Zygmunt, musiałabym obejrzeć blaszkę (cystydy) dla upewnienia się.

od gru.2005

10. Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem

Wobec tego wyślę kawałek kapelusza :)

od maj.2003

11. Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem
12.wrz.07 09:53
Anna Kujawa "AniaK"

ok:-)

od maj.2006

12. Z bulwą, korzeniem i orzęsionym trzonem

A propos rewizji przez Anie Ronikier (Atlas geograficznego rozmieszczenia grzybów w Polsce 3. Kraków 2005), czytałem i, te które rosły pod jodłami np w Pieninach, a oznaczone były jako X. pudens zweryfikowała i oznaczyła jako X. melanotricha. Pisze o tym również Wojewoda (2003) w czeklist

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji