bio-forum.pl

2020-10-08 Skawina: Skawina - nad Rzepnikiem przy ulicy Korabnickiej

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-10-08 Skawina: Skawina - nad Rzepnikiem przy ulicy Korabnickiej
18.paź.20 19:59
Piotr Grzegorzek

Tego dnia przejeżdżając przez Skawinę odbyłem krótką przerwę techniczną w trasie. Padło na ten niewielki lokal.

Przy parkingu wyrasta żywotnik zachodni - Thuja occidentalis.

Jest perukowiec podolski - Cotinus coggygria Royal Purple.

Jednakże najważniejsze jest to, że główną drogę w tej okolicy przecina tytułowa rzeka. Roślinność na jej brzegach jest bardzo bujna, ale względem składu gatunkowego szału nie ma.

Jednym częstych tutaj drzew jest po prostu robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia.

Rzeka głęboko wcina się w otaczający teren. Zza robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia wyłania się wierzba - Salix.

Oto to drzewo z bliska. Jest nim wierzba krucha - Salix fragilis.

W pobliżu ścieli się łan jeżyny popielicy - Rubus caesius.

Brzeg porastają jeszcze amerykańskie nawłocie - Solidago.

Oto jeden z martwych konarów tego drzewa. Opanowały go huby. Wydaje mi się, że to gmatwica chropowata - Daedaleopsis confragosa. Innych zdjęć nie posiadam, ale Rzepnik nie zając, nie ucieknie a drewna jest jeszcze sporo do rozłożenia.

Patrzę teraz z biegiem rzeki.

Następnie wchodzę pod most i przechodzę na drugą stronę. Wodę stuletnią ma szansę przepuścić.

Teraz rzeka ledwo się sączy.

Wychodząc na górną krawędź prawego brzegu mijam siewkę olszy czarnej - alnus glutinosa.

Tutaj nad brzegiem dominują okazałe wierzby białe - Salix alba.

Zerkając pod nogi zauważam jaskra kosmatego - Ranunculus lanuginosus.

Zauważam również bodziszki - Geranium, ale z tym wolę poczekać do wiosny.

Jestem już na poboczu drogi. Tutaj pospołu rosną wierzba iwa - Salix caprea oraz brzoza brodawkowata - Betula pendula.

Przyglądam się okazałym wierzbom. Jestem pewien, że to Salix alba.

W okolicy pojawia się jeszcze dąb szypułkowy - Quercus robur. Opanował go mączniak - Erysiphe alphitoides.

Teraz jestem nad lewym brzegiem rzeki.

Tutaj także rozrasta się jeżyna popielica - Rubus caesius.

Ponadto mamy zgrupowanie olszy czarnej - Alnus glutinosa.

Część terenu jest chwilowo niedostępna.

Dlatego teraz korzystając z zoom-u przybliżam sobie jedną z wierzb białych - Salix alba z prawego brzegu.

Teraz z dostępnego odcinka brzegu zerkam w górę Rzepnika.

Tutaj tez zauważam rozłożystą robinię akacjową - Robinia pseudoacacia.

Mijam bramę. Szanuję prywatność.

Tym nie mniej zauważam oplatającą ogrodzenie winorośl - Vitis vinifera.

I jeszcze przydrożne brzozy brodawkowate - Betula pendula.

Teraz stoję na moście i spoglądam z góry na wierzbę krucha - Salix fragilis z początku tego fotoreportażu.

Tutaj też po prawej stronie rzeki na drzewo wspina się chmiel - Humulus lupulus.

W tym momencie zauważam prawobrzeżny dopływ Rzepnika.

Ruszam teraz w górę prawego brzegu rzeki. Oto zarośla z olszą czarna - Alnus glutinosa.

Teraz zerkam na robinię akacjową - Robinia pseudoacacia. Na razie liczy się mączniak - Microsphaera trifolii.

Ten gatunek drzewa dominuje w tej okolicy.

Tutaj także występuje amerykański motylek - Parectopa robiniella minujacy w charakterystyczny sposób jej liście.

Oto kolejna bardzo sterana wierzba biała - Salix alba.

Idę przez chwilę w górę rzeki. Tutaj nie było czasu zastanawiać się nad pełną listą obecności. Najbardziej w oczy rzuca się winobluszcz zaroślowy - Parthenocissus inserta.

Jeszcze jedno spojrzenie w górę.

Ostatnie zdjęcie przedstawia mijaną dopiero co wierzbę białą - Salix alba.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji