Tulipanowiec z całą pewnością, a czy amerykański? Porównaj sobie tutaj drzewapolski.pl Pozdrawiam
wygląda na tulipanowca
Znam tylko dwa gat. tulipanowca, które widziałem. Uważam, że to tulipanowiec amerykański. Dosyłam fotki;
Jolu kiedyś Ci napisałem o jego rozmnażaniu
Dziękuję Ci bardzo, że mi przypomniałeś. Wtedy pytała moja Mama, bo ona kocha rośliny. Robi działkowe eksperymenty. W tym roku zaraziła mnie swoim parkiem dzikowskim przez tę kwitnącą agawę. Nawiedziło mnie i ganiałam z aparatem po terenie. Czas był sprzyjający, bo grzybów ani ciut, ciut. :).
Gdybyś coś napisał o rozmnożeniu miłorzębu - Mama by Ci pomnik na swojej działce postawiła. Spróbuj znaleźć czas - Mama będzie u mnie od 19 września do ostatniego. Proszę.
He, he.. Dobre, żeby miał co piesek "podlewać":-)
Zrobi się:-) Pewnie, za niedługi czas wątek z miłorzębem trooochę rozbuduję. Dla tego drzewka planuję w przyszłości specjalną wyprawę do Chin (w ciągu 10 lat!!!). Zobacz mój profil - marzenia.
:).
Chiny! O Boże! Podróżować! Niestety - urodziłam się jakieś 100 lat za późno.
Mama nie ma pieska.
Powodzenia Ci życzę w realizacji marzeń.
Witam. W temacie rozmnażania tulipanowca mogę dodać sposób przez szczepienie. Wysiewałem nasiona z Dolnego śląska i uzyskane siewki (2-latki) zaszczepiłem zrazami z odmiany pstrolistnej. Dziś drzewka mają 2 i 3, 5m wysokości. To wyższe zakwitło tylko 1 raz 2 lata temu. Natomiast siewki na własnych korzeniach kwitną, co roku bardzo mocno. Dziś mają chyba 8m wysokości i w czasie kwitnienia wzbudzają zdziwienie u przechodzących sąsiadów. Na naszym ogrodzie tylko ja mam kwitnące drzewa tulipanowca.
Tulipanowiec chiński jest dość wrażliwy na mrozy i w Polsce raczej nie jest sadzony.
Zauważyłem, że mój link o rozmnażaniu tulipanowca zmienił adres i "wygasł"
Chciałem poczytać, co kiedyś napisałem;-)