bio-forum.pl

Rajska jabłoń?

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od kwi.2004

1. Rajska jabłoń?

W tarnobrzeskim parku w Dzikowie posadzono wiele ciekawych roślin. Cóż, skoro jakiś geniusz kultury i dowcipu pozamieniał i pozrywał nazwy na nich? Ponieważ nie wierzę, że to jest cytrynowiec, czy cytryniec chiński, więc zamieszczam zdjęcia i pytam: co to za śliczne jabłuszka?

od gru.2006

2. Rajska jabłoń?

Jakoś tak dereniowato wygląda... W pierwszej chwili myślałem, że to Cornus mas, ale kształt owoców nie bardzo mi pasuje. Proponuję poszukiwania w tym kierunku. Nawiasem mówiąc zamiana tabliczek to mniejsze zło niż błędne tabliczki, a z takimi też można się spotkać. Jedyne miejsce w kraju, w którym oznaczenia są zawsze prawidłowe i na swoim miejscu to chyba arboretum w Rogowie...

od maj.2007

3. Rajska jabłoń?

A może to jabłoń śliwolistna Malus prunifolia? Co na to ogrodnicy...

od kwi.2004

4. Rajska jabłoń?

Moja wina, że nie podałam rozmiaru. Te owoce są duże - jakieś 6-8 cm długości. Dereń jest mniejszy...

od cze.2010

5. Rajska jabłoń?
4.wrz.07 21:42
Piotr Grzegorzek

To tylko jakaś jabłoń, o dereniu możecie zapomnieć, nie te liście, a po za tym owocem derenia jest pestkowiec bez jakichkolwiek farfocji na czubku.

od kwi.2004

6. Rajska jabłoń?

Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie tej jabłonki:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji