bio-forum.pl

Geastrum.

bez logowania - można przeglądać
GRej336892

od paź.2009

1. Geastrum.
1
2
3
4
5
6

Dziś, Święte Miejsce, miejsce dokładnie to samo co w ubiegłym roku (wtedy był pojedynczy owocnik w stanie mocno zejściowym, nie dało się określić jaki to gatunek, nie mogę znaleźć wątku) teraz są cztery owocniki jeden większy niestety coś w nim wyrosło i rozsadziło perystom i trzy małe. Teraz zdjęcia, pytania na końcu.

1
2

teraz zdjęcia z lampą

1

owocnik trochę podsuszony

Minimum, berkeleyi czy campestre, a może jeszcze jakiś inny?

od lip.2005

2. Geastrum.
10.paź.20 17:57
Grażyna Domian

Moim zdaniem:

- G. minimum - nie, bo jego owocniki nie mają tak karbowanego perystomu i powinny mieć apofizę,

- G. berkeleyi - nie, bo powinien mieć wyraźny wałeczek wokół perystomu,

- G. campestre - najbardziej pasuje do Twoich gwiazdoszy. Proponuję poobserwować jak się zachowują w czasie wysychania. To gatunek higroskopijny, który stula ramiona podczas suszy. Troszkę jest to widoczne na ostatnim zdjęciu.

od paź.2009

3. Geastrum.

Znalazłem stary wątek [bf#1120211]

od paź.2009

4. Geastrum.
1

Po wysuszeniu ramiona podniosły się ku górze, szczególnie końcówki.

Dzięki Grażynko:-)

od mar.2010

5. Geastrum.
11.paź.20 10:28
Ryszard Rutkowski "rudek"

Romuald, daj zbliżenie na egzoperydium tego owocnika z lewej strony z siódmej fotografii.

od paź.2009

6. Geastrum.
1

Proszę.

od mar.2010

7. Geastrum.
11.paź.20 12:54
Ryszard Rutkowski "rudek"

Więc tak, klasyczne G. campestre.

Zgłoś go do Ani, to się jeszcze załapie do książki o naszych chronionych gatunkach.

od maj.2003

8. Geastrum.
26.lis.20 10:11
Anna Kujawa "AniaK"

Romku, wysłałeś już tego gwiazdosza do mnie lub Błażeja?

od paź.2009

9. Geastrum.

Nie jeszcze nie wysłałem, po niedzieli wyślę.

Będzie trochę więcej bo znalazłem jeszcze ok, 30 sztuk 100m dalej na pasie zieleni.

[bf#1189761]

(wypowiedź edytowana przez roto 26. listopada. 2020)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji