bio-forum.pl

Jak suszyć rosliny o fioletowych kwiatach do zielnika,żeby nie straciły koloru

bez logowania - można przeglądać

od sie.2007

1. Jak suszyć rosliny o fioletowych kwiatach do zielnika,żeby nie straciły koloru

Rośliny o kwiatach żółtych i białych posypywałam boraxem - środek używany w rolnictwie ( taki proszek). Kolor zachował się bardzo dobrze. Niestety na dzwonkach próbowałam ale na kolor fioletowy to nie działa. Czy ktoś wie co zrobić?

od gru.2006

2. Jak suszyć rosliny o fioletowych kwiatach do zielnika,żeby nie straciły koloru

Najprosrsza i najstarsza zasada - suszyć w miejscu przewiewnym i CIEMNYM. Tyczy to w zasadzie wszystkich kolorów.

od sie.2007

3. Jak suszyć rosliny o fioletowych kwiatach do zielnika,żeby nie straciły koloru

Jakoś na fioletowy kolor chyba nie działa. Bo suszyłam chyba 3 razy te same okazy i nic z tego nie wychodzi.

od maj.2006

4. Jak suszyć rosliny o fioletowych kwiatach do zielnika,żeby nie straciły koloru

Takie rośliny najlepiej zbierać podczas bardzo suchych dni, a potem...

(gdzieś to widziałem) zasypujesz roślinkę w jakimś pojemniku bardzo suchym piaskiem. Trochę zachodu, ale roślinka wygląda jak żywa:-)

od sie.2007

5. Jak suszyć rosliny o fioletowych kwiatach do zielnika,żeby nie straciły koloru

Wielkie dzięki!!!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji