bio-forum.pl

2020-09-25 Mysłowice - od wiaduktu do ulicy Mikołowskiej

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-09-25 Mysłowice - od wiaduktu do ulicy Mikołowskiej
6.paź.20 21:04
Piotr Grzegorzek

W dalszym etapie swojej wędrówki przeszedłem na drugą stronę wiaduktu. Tutaj podziwiam spory gąszcz pędów odroślowych wyrastających z pniaka po ściętym buku pospolitym - Fagus sylvatica. Po prostu nie wszystek umarł.

Idąc dalej mijam zgrupowanie robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.

W ich cieniu znajduje się krzew bukszpanu - Buxus sempervitrens w pewnym stopniu sponiewierany przez chińską ćme.

Kolejne drzewko to klon jesionolistny - Acer negundo.

Jest tutaj jeszcze zdziczała grusza domowa - Pyrus communis.

Wchodzę teraz w ulicę Wyspiańskiego. Oto przykład złego łączenia nowej i starej architektury.

Teraz zerkam pod nogi. Oto żółtlica drobnokwiatowa - Galinsoga parviflora.

I tak wyszedłem na ulicę Wojska Polskiego. Teraz skręcam w lewo.

Tutaj po raz pierwszy zobaczyłem ciekawą psiankę czarną - Solanum nigrum L. ssp. schultesii.

Nieco dalej wystąpił płat żółtlicy - Galinsoga obojga gatunków.

Kolejny gatunek synantropijny to szczaw tępolistny - Rumex obtusifolius.

Kolejny gatunek to szarłat prosty - Amaranthus retroflexus.

Poraża go bielik - Albugo amaranthi.

Przy tej ulicy znajduje się jeszcze pniak po topoli - Populus.

Teraz wzdłuż ściany biurowca kieruje się ku ulicy Mikołowskiej. Tutaj przez wiele lat rósł okazały buk pospolity - Fagus sylvatica. Drzewo zostało skutecznie usunięte.

A to już ulica Mikołowska i fragment ogrodzenia szpitala. To bazalt, zapewne dolnośląski.

Potem udałem się w rejon ulic Szpitalna i Mickiewicza. To będzie odrębny fotoreportaż. Byłem też na tak zwanej kwietnej łące - fotoreportaż już jest. Następnie powróciłem pod biurowiec, gdzie zauważyłem kwiatki kurzyśladu polnego - Anagallis arvensis.

Następnie zająłem się miejscem przy ulicy Wojska Polskiego, gdzie latem dokumentowałem kwitnące łopiany pajęczynowate - Arctium tomentosum. Teraz wyglądają tak.

Teraz zerkam na blokowisko położone na zachód od biurowca w którym mieści się nasza redakcja.

Jestem ponownie na ulicy Mikołowskiej. Tutaj zauważam iglicę pospolitą - Erodium cicutarium.

Teraz spoglądam na budynek szpitala. Jako zabytek jest w fatalnej kondycji.

Oto kolejny bazaltowy słupek ogrodzenia. Swoje miejsce na ziemi znalazł tutaj glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus.

Skręcam teraz w kierunku pobliskiego cmentarza. Oto jesion wyniosły - Fraxinus excelsior w otoczeniu klonów zwyczajnych - Acer platanoides.

Oto kasztanowiec zwyczajny - Aesculus hippocastanum. Obydwa drzewa są oznakowane.

A na zakończenie fragment pnia pobliskiego buka pospolitego - Fagus sylvatica.

od cze.2010

2. 2020-09-25 Mysłowice - od wiaduktu do ulicy Mikołowskiej
9.paź.20 20:33
Piotr Grzegorzek

Psianka czarna - Solanum nigrum L. ssp. schultesii znaleziona tego dnia nie była pierwszym notowaniem tego podgatunku w mojej karierze. Sprawdziłem dotychczasowe wpisy i wyszło, że widzieliśmy się przedtem już 6 razy. Kolejne sześć razy to typowy podgatunek.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji