W dalszym etapie swojej wędrówki przeszedłem na drugą stronę wiaduktu. Tutaj podziwiam spory gąszcz pędów odroślowych wyrastających z pniaka po ściętym buku pospolitym - Fagus sylvatica. Po prostu nie wszystek umarł.
Idąc dalej mijam zgrupowanie robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.
W ich cieniu znajduje się krzew bukszpanu - Buxus sempervitrens w pewnym stopniu sponiewierany przez chińską ćme.
Kolejne drzewko to klon jesionolistny - Acer negundo.
Jest tutaj jeszcze zdziczała grusza domowa - Pyrus communis.
Teraz zerkam pod nogi. Oto żółtlica drobnokwiatowa - Galinsoga parviflora.
Nieco dalej wystąpił płat żółtlicy - Galinsoga obojga gatunków.
Kolejny gatunek to szarłat prosty - Amaranthus retroflexus.
Przy tej ulicy znajduje się jeszcze pniak po topoli - Populus.
Teraz wzdłuż ściany biurowca kieruje się ku ulicy Mikołowskiej. Tutaj przez wiele lat rósł okazały buk pospolity - Fagus sylvatica. Drzewo zostało skutecznie usunięte.
Potem udałem się w rejon ulic Szpitalna i Mickiewicza. To będzie odrębny fotoreportaż. Byłem też na tak zwanej kwietnej łące - fotoreportaż już jest. Następnie powróciłem pod biurowiec, gdzie zauważyłem kwiatki kurzyśladu polnego - Anagallis arvensis.
Następnie zająłem się miejscem przy ulicy Wojska Polskiego, gdzie latem dokumentowałem kwitnące łopiany pajęczynowate - Arctium tomentosum. Teraz wyglądają tak.
Oto kolejny bazaltowy słupek ogrodzenia. Swoje miejsce na ziemi znalazł tutaj glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus.
Skręcam teraz w kierunku pobliskiego cmentarza. Oto jesion wyniosły - Fraxinus excelsior w otoczeniu klonów zwyczajnych - Acer platanoides.
A na zakończenie fragment pnia pobliskiego buka pospolitego - Fagus sylvatica.
Psianka czarna - Solanum nigrum L. ssp. schultesii znaleziona tego dnia nie była pierwszym notowaniem tego podgatunku w mojej karierze. Sprawdziłem dotychczasowe wpisy i wyszło, że widzieliśmy się przedtem już 6 razy. Kolejne sześć razy to typowy podgatunek.