bio-forum.pl

Leucoagaricus badhamii?

bez logowania - można przeglądać
GRej336718

od lip.2005

1. Leucoagaricus badhamii?
5.paź.20 21:02
Grażyna Domian

3. 10. 2020 r. - proponowany rezerwat Świdne Bagno na wyspie Uznam koło Świnoujścia, na niewielkim fragmencie boru świerkowego, nasadzonego w przeszłości na torfowisku typu bałtyckiego (obecnie bardzo przesuszonym). Kilkanaście owocników o średnicy kapeluszy do 3, 5 cm, bez wyczuwalnego zapachu. Owocniki bardzo kruche, przy najlżejszym dotknięciu intensywnie przebarwiające się na pomarańczowo-czerwony kolor, który później przechodził w ciemny brąz. Po wysuszeniu barwa owocników zmieniała się na czarniawą.

Reakcja na amoniak:

c. d. n...

od lip.2005

2. Leucoagaricus badhamii?
5.paź.20 21:15
Grażyna Domian

Zarodniki dekstrynoidalne (na zdjęciu w JKJ): 5, 7-8, 7 µm x 3, 4-4, 1 µm (średnio: 6, 9 x 3, 8 µm), Q: 1, 6-2, 4 (średnio 1, 8):

Pleurocystyd nie zaobserwowałam, cheilocystydy bardzo liczne i duże, z wyrostkami na szczycie:

Ze skórką kapelusza jak zwykle miałam problemy, poniżej kilka zdjęć:

Błądziłam po kluczach FN i FAN, które w wielu miejscach bardzo się różnią. Ostatecznie jednak zdecydowałam się wytypować Leucoagaricus badhamii - bez 100% pewności, bo może się okazać, że to np. L. georginae (do którego większość cech również pasuje) lub jeszcze jakiś inny gatunek?

od wrz.2005

3. Leucoagaricus badhamii?

to moje doświadczenia z L. b. skłaniają mnie raczej do L. georginae

od lip.2005

4. Leucoagaricus badhamii?
5.paź.20 21:56
Grażyna Domian

Bardzo liczyłam na Twoje doświadczenia Błażeju: D

Co mam zatem zrobić z tymi grzybkami? Wysłać do Ciebie przed czy po zgłoszeniu?

od wrz.2005

5. Leucoagaricus badhamii?

po

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji