bio-forum.pl

Czy to topola kanadyjska?

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od wrz.2007

1. Czy to topola kanadyjska?
topola kanadyjska???

Witam,

Wczoraj zrobiłam to zdjęcie przy dawnym wysypisku gruzu. Rosną tam ogromne topole, ale nie mogę sobie poradzić z ich identyfikacją. Początkowo myślałam, że są to topole szare, ale liście od spodu są gładkie i tego samego koloru co z wierzchu. Czy to topole kanadyjskie? Z góry dziękuję za pomoc.

od gru.2006

2. Czy to topola kanadyjska?

Na pierwszy rzut oka to Populus alba - Topola biała. Pokaż trochę więcej: zdjęcia liścia, kory itd. z bliska. Gatunków topoli rosnących w Polsce jest dużo więcej...

od wrz.2007

3. Czy to topola kanadyjska?
kora

Niestety to nie Populus alba - tego jestem pewna. Ta topola ma tak charakterystyczne liście, że trudno ją pomylić z innym gatunkiem. Niestety więcej zdjęć moich okazów nie posiadam. Jak napisałam poprzednio liście tego drzewa są od spodu takie jak z wierzchu, więc nie ma mowy o pomyłce z topolą białą. Poza tym mają prawie idealny trójkątny kształt i ząbkowane brzegi, a nie klapowane jak u topoli białej. Gdyby nie gładka kora w górnej części korony, to powiedziałabym, że to topola czarna. Więc może w tej sytuacji szara?

od lis.2006

4. Czy to topola kanadyjska?

Po korze można powiedzieć, że to topola szara. Ale bez fotografii liści trudno to ustalić, tym bardziej, że topola szara jest uznawana współcześnie za mieszańca topoli osiki z topolą białą...

od kwi.2006

5. Czy to topola kanadyjska?

Z kształtu liści wykluczył bym topolę białą i szarą oraz osikę. Może to topola berlińska, ale bez zdjęcia liści to jest tylko gdybanie.

od kwi.2010

6. Czy to topola kanadyjska?
27.kwi.10 19:35
Rafał Lisiak

Nie jest to topola szara, ponieważ nie ma ona trójkątnych liści. Może to być topola kanadyjska lub balsamiczna. Bez zdjęć liści trudno podać właściwą odpowiedź.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji