bio-forum.pl

Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

bez logowania - można przeglądać
GRej15450

od lip.2004

1. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Ponieważ sezon truskawkowy u teściów w pełni, to wolnego czasu staje tyle co w nocy:- (

Toteż wieczorem wyszliśmy z córką i psem na bliziutki spacerek.

Ponieważ już zmierzchało to chciałem pobieżnie rzucić okiem na stary wywrócony i obsypany troszkę ziemią korniak, bo ze dwa dni popadywało, a dawno go nie przglądałem, to liczyłem, ze może coś się na im pokazło.

Sam korniak jest gęsto pokryty zeszłoroczną rozszczepką pospolitą i wielokrotnie go przeglądałem w biały dzień.

Aż tu dziś (było już nieźle szarawo) oczom nie wierzę - jakiś jeden, samotny jak palec, owocnik pałeczki (Tulostoma)!!!

Z pobieżnych oględzin:

owocnik zaszuszony, trzon ok. 3 cm wysokości, grubości tak do 2 mm, główka lekko zniekształcona ok. 1 cm średnicy, mająca prawie na środku (zniekształcenia!) maleńki dosyć regularny otworek (perystom) ok. 1 mm średnicy.

Wydaje mi się, że to pałeczka zimowa (Tulostoma brumale) - ale to tylko "wydaje mi się" - miałem możliwość porównać 4 gatunki w dostępnych mi źródłach.

W najbliższych 2-3 dniach (truskawki!!!) zrobię fotkę i zabiorę owocnik (poszukam też innych).

Czy na podstawie takiego jednego owocnika będzie szansa na określenie gatunku?

od sie.2002

2. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
19.cze.05 07:46
Piotr Perz "pimpek"

Boguś...... no wiesz co?

Pytasz tak, jakbyś w "Naszych Wielkich" nie wierzył :))))))))

ps.

od maj.2003

3. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
19.cze.05 10:47
Anna Kujawa "AniaK"

Szansa jest, przysyłaj:-) Nawet jak nie oznaczę - warto zgłosić jako "pałeczkę nieoznaczoną". Może kiedyś znajdzie się bardziej wytrawny "pałeczkowiec", a jak wiesz z Lubelszczyzny był podawany jeden gatunek pałeczki do tego dawno bardzo i tylko z dwóch miejsc (chyba, że jakieś "newsy" pojawiły się ostatnio).

od lip.2004

4. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Przeżyłem drobny szok.

Gdy po powrocie dziś późnym popołudniem ze wsi poszedłem po grzybka, to ogarnęła mnie trwoga.

Ktoś grzebał w moim korniaku i po pałeczce ni śladu - pewnie wczoraj widział jak "myszkujemy" i był ciekaw czego tam szukaliśmy, więc postanowił sprawdzić.

Po kilku chwilach odetchnąłem z ulgą, pałeczka była wyrwana, ale leżała w stanie nienaruszonym kilkanaście centymetrów dalej:-)

Wyślę razem z Lentinusem - pewnie we wtorek.

od wrz.2004

5. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

No bo na co komu taka pałeczka;-)

od paź.2004

6. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Pewnie ktoś pomyślał, że kasiorę tam chowasz...;-D

od lip.2004

7. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

A że nie widział dokładnie czy wyjmuję czy dokładam do schowka to postanowił na wszelki wypadek sprawdzić;-D

od wrz.2004

8. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
19.cze.05 23:05
Maciej Malec "maciej_m"

Gdzie dokładnie to było? Czy na naszej wsi, czy gdzieś indziej?

Pałeczka - to dopiero coś!

od lip.2004

9. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

100 m od mojego bloku, korniak prawie widać z okna:-)

W tym "Cygańskim parczku", który widać z balkonu:-)

od lip.2004

10. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Fotki ocalałego owocnika

Cały owocnik z nastawieniemna trzon (praktycznie tylko to zgrubienie z lewej było w ziemi)

Zbliżenie główki (głowka ma w sobie trochę zarodników)

Zblizenie perystomu

W rzeczywistości kolorystyka głowki jest popielato-szara, jednak w żaden sposób nie potrafiłem tego osiągnąć podczas obróbki (zdjęcia robiłem przy świetlówce).

(wiadomość edytowana przez Bogdan 20. Czerwca. 2005)

od lip.2004

11. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Acha, dwadzieściaparę centymetrów obok znalazłem jeszcze takie coś!!!

Pokraczny owocnik

Brak jakiejkowlwiek dziurki (perystomu)- jedynie u podstawy głowki jest pęknięcie.

Na tych zdjęciach nie robiłem żadnej korekty barw, ale w rzeczywistości kolor główki jest taki sam jak przy tej normalnej pałeczce tzn. szaropopielaty.

od lip.2004

12. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Gdy tak siedzę, dumam i "główkuję" to jednak coraz bardziej skłaniam się w stronę Pałeczki frędzelkowatej (T. fimbriataum)?

Cóż, do 7-8 rano niedaleko, jeszcze posiedzę i może coś nowego "wygłówkuję";-))

(wiadomość edytowana przez Bogdan 20. Czerwca. 2005)

od lip.2004

13. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Do zimowej nie pasuje mi ten otwór w perystomie i kolor główki.

Do frędzelkowanej pasuje mi coraz bardziej: kolor główki, otwór no i chyba ta faktura na trzonie (czy to można nazwać frędzelkami?)

Spróbuję zrobić fotkę maksymalnego zbliżenia trzonu - moja lupka niestety za słaba x5, a na zamówioną x20 czekam już ponad miesiąc:- (

Jednak coraz bardziej utwierdam się przy Tulostoma fimbriatum:-))

Jakie to życie okrutne, gdy dla jednych rzeczy proste, dla innych stają się tak złożone, że wymagają całonocnych dociekań:-)

od lip.2004

14. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Nie wiem czy zauważyliście, ale ja sam z sobą gadam przez całą noc - i to przez internet.

To się chyba kwalifikuje na zakład zamknięty:-D

Ale pewnie mi z tym dobrze:-)

Na nowe fotki ciągle mi brakuje dziennego światła:- (

od sie.2002

15. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
20.cze.05 06:39
Piotr Perz "pimpek"

Normalnie dzienne światło powinno być sprzedawane jako akcesoria do aparatu, prawda?

od lip.2004

16. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Święta prawda!!!

Ciągle nie mogę pstryknąć z minimalnej odległości bo do żadnego pokoju nie dochodzi jeszcze bezpośrednie światło abym mógł się wspomóc lusterkiem, a obiektyw zbyt blisko grzybka - ale do cierpliwych świat należy:-)

od kwi.2001

17. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
20.cze.05 06:57
Marek Snowarski "admin"

Co to jest "korniak"?

od lip.2004

18. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

U nas tak się określa dolny kawałek pnia z korzeniami, inaczej karcz, no - nie wiem jak to jeszcze nazwać - po tej upojnej nocy wolno i ciężko mi się myśli.

od wrz.2004

19. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Eeeeeee...

Bogdan, jak Ty to robisz? Wypijasz hektolitry kawy, czy zwyczajnie odsypiasz w ciągu dnia? A może jeszcze co innego?

od lip.2004

20. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Mniej więcej wygląda to tak

Hym, przeżywam to "jak mrówka okres":-D

ale jakby nie patrzył, to jest to moje najpoważniejsze mykologiczne znalezisko w życiu:-)

Aniu, owocniki pojadą do Ciebie jutro, bo poczta koło mnie od 11. 00 a ja za niedługo w truskawy tesciowej:- (

od lip.2004

21. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Sebastaian, mój rekord to trzy nieustajace doby.:-)))

Po dwie nieustające doby zdarza mi się często.:-))

Kawę zwykle bardzo lubię, bez względu czy mam spać, czy nie!

Bardziej martwi mnie, że teraz wystarcza mi 2-4 godziny snu przez 6 dni, 7-ego odsypiam, ponoć to oznaka starości:- (

chociaż Pimpek sypia podobnie, a "młodziak" jeszcze:-))

od lip.2004

22. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Aniu, czy wysłać Ci to dziwadło, które na zdjęciu nazwałem "pokraczny owocnik"?

od maj.2003

23. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
20.cze.05 08:21
Anna Kujawa "AniaK"

Wysyłaj wszystko:-)

U pałeczki ta frędzelkowatośc dotyczy perystomu. Na trzonie są łuseczki:-) OBfite jak u łuskowatej;-) Muszę zerknąć koniecznie na zarodniki i włośnię (te nitki pomiędzy zarodnikami w główce)

od lip.2004

24. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

O. K.

Faktycznie, na zdjeciach perystom T. fimbriatum jest postrzępiony, można rzecz frędzelkowany:-)

A ja się "napaliłem" nazywać łuski frędzelkami:-)

Z tego co się zdążyłem naoglądać przez noc na necie to T. brunale powinna mieć coś w rodzaju dziubka, ta moja stanowczo go nie ma.

Fredzelki też to raczej nie są.

Przez najbliższy okres czasu ciekawość będzie mnie zżerać nieustannie:-))

od maj.2003

25. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
20.cze.05 09:03
Anna Kujawa "AniaK"

No własnie, dlatego, że cechy makro tego okazu są dla mnie słabo czytelne - muszę przyjrzeć się cechom mikro.

W pałeczkach niestety nie mam jeszcze na tyle dużego doswiadczenia, żeby np. rozpoznać po gęstości i kształcie łuseczek na trzonie jaki to gatunek:-)

Ideałem jest znalezienie kilku owocników w różnych stadiach rozwoju i prześledzenie zmian w cechach:-)

od lip.2004

26. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Jutro będę trochę wolniejszy od truskawek, to jeszcze "powęszę" w okolicach tego korniaka-karcza, a "nóż-widelec" coś się utrafi?:-)

od maj.2003

27. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
20.cze.05 09:27
Anna Kujawa "AniaK"

zatem - poszukiwań bogatych w znaleziska:-)

od maj.2002

28. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Moje doświadczenie z pałeczkami jest takie, że pooglądałem sobie wszystkie okazy z zielnika IB PAN i na tej podstawie śmiem twierdzić, że zdecydowanie jest to Tulostoma fimbriatum.

od lip.2004

29. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Darek, jestes niemozliwy i nie masz za grosz litosci nade mną;-)

Wyjeżdzając przedwczoraj w truskawkowy agrobiznes, gdzieś tam w głebi zaczęła się tlić iskierka nadzieji, że może to nie stwierdzony do tej pory w Polsce gatunek pałeczki:-))

A tu kubeł zimnej wody;-)

Przy okazji pytanie?

Wyczytałem (nie pamiętam gdzie?), że w Polsce stwierdzono występowanie 4 gatunków pałeczki:

T. brumale - Pałeczka zimowa

T. fimbriatum - Pałeczka frędzelkowata

T. squamosum - Pałeczka łuskowata

a jaka czwarta?

Aniu, wszystkie 3 eksykaty wysłałem wczoraj po południu.

Twardziaka od razu po przyniesieniu potraktowałem w piekarniku temp. 70-80 stopni, potem zszedłem na 50 i tak już mu zostawiłem do całkowitego wysuszenia.

Mam nadzieję, że tym razem żadne pleśnie nie będą "bruździły":-)

od maj.2003

30. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
22.cze.05 09:48
Anna Kujawa "AniaK"

Stwierdzono 5 gatunków. Oprócz wymienionych:

T. kotlabae - P. Kotlaby

T. melanocyclum - P rudawa

P. rudawa po raz pierwszy została znaleziona w 1986 roku przez Janusza Łuszczyńskiego (opublikowana w Acta Mycologica 2000).

Obawiam się, że Darek ma rację:-)

od maj.2003

31. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
26.cze.05 09:25
Anna Kujawa "AniaK"

Frędzelkowata. Masz, Bogdan" trzecie stanowisko tego gatunku na Lubelszczyźnie, ale pierwsze od 40 lat:-)

od lip.2004

32. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Dziękuję, miło:-)

od sie.2002

33. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
26.cze.05 21:20
Piotr Perz "pimpek"

No to pogratulować!!

od maj.2003

34. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
27.cze.05 07:12
Anna Kujawa "AniaK"

Uważam, że trzeba napisac o tym stanowisku do jakiegoś czasopisma - np. do Chrońmy Przyrodę Ojczystą.

od maj.2003

35. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
27.cze.05 14:30
Anna Kujawa "AniaK"

aha, a ten dziwny owocnik bez perystomu to najprawdodobniej oprzęd jakiegoś owada:-)

Piękne sploty niteczek:-)

Żadnej identyfikowalnej komórki:-)

od lip.2004

36. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Typowo owocnikowy, wygląd był (ten oprzęd)?!

Stanowisko pałeczki wielce problematyczne, bo za rok, dwa pewnie go nie będzie.

Szukam w bliższych i dalszych okolicach, ale bezskutecznie.

Młode (świeże) w sierpniu?

od maj.2003

37. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
29.cze.05 07:03
Anna Kujawa "AniaK"

Dlaczego nie będzie???

Nie wiem czy akutrat w sierpniu :) Ale jesienią na pewno:-) Powodzenia w szukaniu:-) Może zgłoś ją do bazy.....

od lip.2004

38. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Męczy mnie, że nie mogę znaleźć choćby jeszcze jednego owocnika pałeczki:- (

Prawie codziennie przez kilkanaście minut (podczas spaceru z psem) przetrząsam centymetr po centymetrze najbliższe okolice (2-3 m) od dotychczasowego stanowiska.

Może jednak nie tędy droga?

Tknęło mnie, aby dokładniej sprawdzić te chwasty pod którymi rósł owocnik.

Okazało się, że największy z nich to bylica pospolita Artemisia vulgaris, pod nią pomniejsze: krwawnik pospolity Achillea milleofolium i stokłosa płonna Bromus sterilis.

Wszystkie one są azotolubne i ruderalne, pałeczka frędzelkowana po części też taka „ruderalna”.

Może więc szukać w nieco odleglejszych miejscach, ale wśród roślin azotolubnych???

Przecież to tylko (aż!) zarodniki i wiatr robi z nimi co chce:-)

Czy są może jakieś dane dotyczące stanowisk p. frędzelkowanej i określające zarazem towarzyszące jej gatunki roślin???

Jeszcze pytanko.

Tulostoma fimbriatum to pałeczka frędzekowana czy pałeczka frędzelkowata???

W różnych źródłach są naprzemiennie używane obie nazwy, czy też może, jak to z polskimi nazwami bywa – nie jest to do końca określone?

od lip.2004

39. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Aniu,

Miejsce gdzie znalazłem owocnik, to od 18-20 lat to coś w rodzaju fitocenozy ruderalnej (synantropijnej).

Kiedyś były tu stare domki jednorodzinne ze sporymi ogrodami i niewielkimi sadami. Ponieważ miała być budowana kolejna szkoła w mieście, tereny wykupiono, domki rozebrano, a że okazało się, że brak funduszy – to teren na te 20 lat pozostawiono samemu sobie. W ubiegłym roku cały kwartał rozparcelowano i sprzedano pod zabudowę jednorodzinną.

Kilkanaście metrów od stanowiska pałeczki jest już ogrodzenie i zamieszany dom. Na kolejnej działce jest ogłoszenie o jej sprzedaży. Więc aby czekać na spychacze:- ( taka to j€ż kolej rzeczy.

Zresztą w ubiegłym roku już maszyny były i część terenu splantowały.

Jeszcze ubiegłej jesieni (i poprzednich też) w niskich, gęstych krzakach bzu (1 m od chodnika) zbierałem po kilkadziesiąt pięknych, młodych i jędrnych kań:-)

Pozostało tylko wspomnienie i widok gołego piachu.

Jeszcze 2 lata temu była to „polna” ziemista i wyboista „uliczka” w którą mało jaki samochód się zapuszczał – teraz to piękna uliczka asfaltowa z chodnikami z kostki.

Samo stanowisko pałeczki pomiędzy tymi karczami jest też ok. 1, 5 m od tego chodnika i „aż się prosi” o ingerencję maszyn.

Więc to tylko kwestia czasu:- ((

od maj.2003

40. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
6.lip.05 09:08
Anna Kujawa "AniaK"

Frędzelkowata - tak jak podaje Rudnicka-Jezierska.

O roślinach towarzyszących i ewentualnej azotolubności - klucze milczą:- (

Szkoda pałeczkowego miejsca:- (

od lip.2004

41. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Pałeczkowe miejsce dzięki Bogu się trzyma:-)

Dziś gdy zaczęło lekko zmierzchać poszedełem na spacer z psem i córką i...

są dwa nowe owocniki pałeczki,

a właściwie z ziemi wystają same nabrzmiałe główki (perystomy) barwy ochrowej.

Co do ujścia zarodników to nie przyuważyłem bo zmierzchało i nie miałem lupy.

Oba znajdowały się kilkanaście centymetrów od poprzednio znalezionego owocnika.

(wiadomość edytowana przez bogdan 24. Sierpnia. 2005)

od maj.2003

42. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???
23.sie.05 07:39
Anna Kujawa "AniaK"

daj obrazki tych kubków:-)

Fajnie, że pałeczka pokazała się znowu.

Możesz ją ponownie zgłosić z tego samego miejsca. Zgłoszenia wielokrotne (coroczne) mówią o trwałości stanowiska:-)

od lip.2004

43. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Na forum nie dam rady "wsadzić" fotek ze względu na "pokićkany" lub wręcz agonalny stan mojego systemu lub Explorera, mogę wysłać e-mailem.

Ponadto dotarło do mnie, że jeżeli zacznę się rozkładać 2 metry od chodnika z mini-statywem, aparatem, jakimś lusterkiem i na dokładkę będę przy tym wszystkim leżał to raczej pewne, że po Tulostoma co bardziej ciekawi widowiska po jakimś czasie nie zostawią śladu.

Wezmę więc trochę tych a la kubków (raczej kieliszków) do domu i tam je "oporządzę" fotograficznie. Tym bardziej, że do celów dokumentacyjnych będzie nawet lepszym rozwiązaniem:-)

od cze.2005

44. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Wyślij komuś, to wstawi w twoim imieniu :))

od lip.2004

45. Pałeczka (Tulostoma) ale jaka ???

Żeby nie mieszać w wątku mojej ulubienicy pałeczki, część o kubku przkopiuję do nowego wątku:-))

W sumie owocników znalazłem 5 sztuk i to już chyba maksimum (w tym miejscu). Tylko jeden owocnik jest na dziś "otwarty" i obsypany rdzawymi zarodnikami.

Stwierdziłem też, że z dwóch możliwych wystaw "przełęczy" jaką tworzą pniaki, owocniki występują wyłącznie na wystawie południowo-wschodniej, zresztą podobnie jest ze wspomnianym kubkiem - ale to pewnie kwestaia ciepłolubności.

sugerujemy założenie nowego wątku; ten zbliża się (45) do limitu ilości wypowiedzi w wątku (50) i niebawem będzie zamknięty - nowy wątek możesz założyć poziom wyżej lub w innym dziale forum oznaczonym ⊙
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji