bio-forum.pl

sromotnik bezwstydny?

bez logowania - można przeglądać
GRej93093

od lis.2006

1. sromotnik bezwstydny?

Moja koleżanka dokonała odkrycia licznego stada "czarcich jaj" na pewnym warszawskim podwórzu. Przyznaję, że ze dwa nawet rozdeptałem, oglądając nieświadomie kolonię ucha bzowego na klonie jesionolistnym. Ale dzięki czujności Ani otrzymałem zagwózdkę poważną.

Jaja miały, zwłaszcza w dolnej partii zabarwienie dość mocno liliowe, co skłoniło mnie do podejrzeń o jakichś innych przedstawicieli rodziny niż Phallus impudicus. Średnica 2, 5 - 4 cm. Wyglądały jak na wpół zagrzebane buraczki, czy raczej ziemniaki odmiany "red pomponella".

Stanowisko pierwsze, pod klonem jesionolistnym.

1 - ucho bzowe

2 - czarcie jaja i tęgoskóry

3 - niewidoczne przez pierwszą linię żywopłotu drugie stanowisko sromotnika

zbliżenie: na żółto zaznaczone tęgoskóry

stanowisko drugie, położone ok. 5m dalej:

zbliżenie (kolory nie wyszły mi tu zupełnie)

to samo, 4 dni później (dzisiaj), sfotografowane przez moją przyjaciółkę:

Podczas pierwszej wizyty, zastałem na stanowisku pierwszym ok 10 jaj, z czego połowa była wykopana i porozrzucana. Owocniki wykopane zabrałem (4 sztuki) i pokroiłem:

Kolejne 2 jaja mam w słoiku, ale zważywszy, iż zostały wcześniej brutalnie wyrwane z podłoża, nie wróżę im świetlanej przyszłości.

od maj.2006

2. sromotnik bezwstydny?

To Phallus hadriani - pod ochroną (Phallus impudicus już nie jest pod ochroną),

ale ten tak i do zgłoszenia:-)

(wypowiedź edytowana przez piotrekchacha 30. sierpnia. 2007)

od lis.2006

3. sromotnik bezwstydny?

Cholera... Uznałem że to jednak bezwstydny a zabarwienie wynika z lokalnych warunków... Czyli nieźle nabroiłem... Chronione to chronione. Nawet jeśli były już powyrywane... I co teraz?

od mar.2006

4. sromotnik bezwstydny?

Tak, to sromotnik fiołkowy.... Teraz ABW do Ciebie wkroczy o 6. 56. Chyba, że Ci wybaczy za....... wspaniałą RELACJĘ - gratuluję!:-)))

od maj.2006

5. sromotnik bezwstydny?

W ramach pokuty mozesz pełnić nocne warty nad ocalałymi,

by więcej miłośników przyrody nie znalazło tego miejsca:-)))

A tak serio, te ze słoika możesz odnieś tam skąd zabrałeś, wyrosną

od lis.2006

6. sromotnik bezwstydny?

Dzięki za pocieszenie i oczywiście za identyfikację :)

Niestety ja jestem we Wrocławiu a stanowisko znajduje się w Warszawie... W dodatku te słoikowe leżały niewiadomo ile czasu na powierzchni wyrwane, więc prawdopodobnie nic z tego nie będzie...

Ale Ania planuje pozostałe, te pod żywopłotem, podlewać (jest tam strasznie sucho i okaz ze zdjęcia usechł przedwcześnie...)

od maj.2006

7. sromotnik bezwstydny?

Może lepiej poprostu je zostawić w spokoju?

Czasami "opieka" może zaszkodzić, same sobie poradzą

Nie wiem jaką wodę Ania tam ma, ale to że ludzie ją piją

to wcale nie oznacza że nie szkodzi innym organizmom (może np. zawierać chlor)

od gru.2005

8. sromotnik bezwstydny?

te moje fiołkowe tez są z Warszawy w zeszłym roku i w tym wyrosło około 30 osobników w środku lata na przestrzeni około 2 tygodni

piekne jaja fioletowiejące po wyjęciu z ziemi...

zapach okrutny ale 'przyjemniejszy' niż zwykłego bezwstydniaka

cos jak zgniły kartofel i płyn z chlorem do czyszczenia razem

fajnie że w Warszawie jest tez drugie stanowisko

od lis.2006

9. sromotnik bezwstydny?

Chyba nadchodzące deszcze załatwią sprawę :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji