Takie piękne.: D Dołóż i uzbrój się w cierpliwość. Mam do "przerobienia" kilka kartonów swoich zaległych suszków od 2017 r., a nie opanowuję bieżących znalezisk. Postaram się jednak Twoje potraktować priorytetowo, ale sam rozumiesz.:-)
Staraj się zwracać uwagę na czym albo w towarzystwie czego (jakie rośliny, jaki substrat, na drewnie, na ziemi albo pozornie na ziemi, a w rzeczywistości na zagrzebanym drewnie) rosły zbierane okazy. W przypadku Hemimycena to są czasami informacje pomocne w oznaczeniu gatunku. No i im mniejsze owocniki tym bardziej warto zebrać większą ich ilość.
Nieco za drobne, rachityczne i trochę "skąpoblaszkowe" (może jakaś forma?) - ale dla mnie bez alternatywy: Hemimycena cucullata. Jeszcze zerknę "dla spokojności" na trzon.
Przy okazji (nie wiem czy kogoś to zainteresuje) - zauważyłem, że w Pilze Der Schweiz (3) - przy opisie cech mikro H. lactea - to można jedynie coś z tego zastosować do H. cucullata - ale z tym pierwszym to już niewiele ten opis ma wspólnego.:- ( (Podobnie zresztą jest z Coniophora).:-)
przejrzałem z ciekawości klucz z monografii Hemimycena i inne Noordelosa i też nie widzę alternatywy, od razu do tego gatunku prowadzi
Dziękuję :)
Zgadza się - Hemimycena cucullata. Możesz Robercie zgłosić ją do GREJ.
ID: 365804 Hemimycena cucullata