bio-forum.pl

GRZYBY ROBERTA cz.VII

bez logowania - można przeglądać
GRej340204 GRej340205

od maj.2009

1. GRZYBY ROBERTA cz.VII

21 - 2019. 03. 24 - Chmiel

.

Nie mam pojęcia co to jest, prawie wszystkie cechy zupełnie nieczytelne!

Jedynie po wyglądzie włosków mogę podejrzewać, że jest to Hyaloscypha. Żółtawe kryształki na włoskach oraz ich kształt jak i substrat iglasty jedynie sugerują Hyaloscypha aureliella... ale powiem szczerze, że o takich barwach do tej pory tego gatunku nie widziałem. zazwyczaj szklisto-białawy lub żółtawy.

od maj.2009

2. GRZYBY ROBERTA cz.VII

37 - 2019. 03. 08 - Marynopole

Następny nieoznaczony: (

- nie znalazłem go! Te białe pałeczki po nawilżeniu widziałem ale asco pewnie poodpadało od substratu... a takie małe, że szukaj wiatru w polu.

od maj.2009

3. GRZYBY ROBERTA cz.VII

80 - Lachnellula - 2019. 03. 06 - Szklarnia

.

Oczywiście, że Lachnellula... i tu bez dwóch zdań L. calyciformis.

Sorry! - zdjęć mi się nie chce wstawiać ale wszystkie cechy jak katalogowe :)

od maj.2009

4. GRZYBY ROBERTA cz.VII

Strunówka nr 85... zdjęcia nie dostałem.

04, 05, 2020 NIEMCE - na szyszce modrzewia.

Materiał bardzo słaby ale wrzuciłem pod mikroskop. BYĆ MOŻE Lachnum virgineum???

- gatunek bardzo pospolity na tym substracie ale i inne można na nim spotkać, choć zdecydowanie rzadziej.

Tyle wczoraj wieczorem zdążyłem przejrzeć bo miałem nieco świeżynki a ta jak wiadomo idzie pierwsza.

od sie.2006

5. GRZYBY ROBERTA cz.VII
24.sie.20 17:06
Robert Kozak "bobson"

Dzięki Mirek.

Niestety jestem poza domem do niedzieli. Wiąże się to z brakiem dostępu do kompa, brakiem zdjęć i informacji... ale nadrobię :)

od maj.2009

6. GRZYBY ROBERTA cz.VII

27 - 2019. 06. 22 - Zgórzyńskie

Ładne, dość rzadkie znalezisko chociaż kilka razy gościło już na naszym forum: Orbilia crenatomarginata (=crystalina).

Nie konsultowałem tej kolekcji z Baralem ale jest tak charakterystyczna, że nie ma sensu.

Nie dość, że makro charakterystyczne to mikroskopowo też, przede wszystkim esowate zarodniki.

od sie.2006

7. GRZYBY ROBERTA cz.VII
30.sie.20 14:12
Robert Kozak "bobson"

Uzupełniam o foto Nr 85

Dzięki Mirek

od maj.2009

8. GRZYBY ROBERTA cz.VII

Teraz wszystko jasne! - pisząc "materiał słaby" miałem właśnie na myśli jego młody wiek... zdjęcia to potwierdzają.

Dzięki!

od maj.2009

9. GRZYBY ROBERTA cz.VII

Siedzę w domu bo spadł śnieg i nie bardzo mi sie chce deptać w teren więc robię nieco porządków :)

z tego wątku dorzucam Błażejowi:

80 - Lachnellula calyciformis

27 - Orbilia crenatomarginata

jakbyś zgłosił to naniosę na etykiety ID.

od sie.2006

10. GRZYBY ROBERTA cz.VII
29.lis.20 19:10
Robert Kozak "bobson"
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji