21 - 2019. 03. 24 - Chmiel
.
Nie mam pojęcia co to jest, prawie wszystkie cechy zupełnie nieczytelne!
Jedynie po wyglądzie włosków mogę podejrzewać, że jest to Hyaloscypha. Żółtawe kryształki na włoskach oraz ich kształt jak i substrat iglasty jedynie sugerują Hyaloscypha aureliella... ale powiem szczerze, że o takich barwach do tej pory tego gatunku nie widziałem. zazwyczaj szklisto-białawy lub żółtawy.
80 - Lachnellula - 2019. 03. 06 - Szklarnia
.
Oczywiście, że Lachnellula... i tu bez dwóch zdań L. calyciformis.
Sorry! - zdjęć mi się nie chce wstawiać ale wszystkie cechy jak katalogowe :)
Strunówka nr 85... zdjęcia nie dostałem.
04, 05, 2020 NIEMCE - na szyszce modrzewia.
Materiał bardzo słaby ale wrzuciłem pod mikroskop. BYĆ MOŻE Lachnum virgineum???
- gatunek bardzo pospolity na tym substracie ale i inne można na nim spotkać, choć zdecydowanie rzadziej.
Tyle wczoraj wieczorem zdążyłem przejrzeć bo miałem nieco świeżynki a ta jak wiadomo idzie pierwsza.
Dzięki Mirek.
Niestety jestem poza domem do niedzieli. Wiąże się to z brakiem dostępu do kompa, brakiem zdjęć i informacji... ale nadrobię :)
Ładne, dość rzadkie znalezisko chociaż kilka razy gościło już na naszym forum: Orbilia crenatomarginata (=crystalina).
Nie konsultowałem tej kolekcji z Baralem ale jest tak charakterystyczna, że nie ma sensu.
Nie dość, że makro charakterystyczne to mikroskopowo też, przede wszystkim esowate zarodniki.
Teraz wszystko jasne! - pisząc "materiał słaby" miałem właśnie na myśli jego młody wiek... zdjęcia to potwierdzają.
Dzięki!
Siedzę w domu bo spadł śnieg i nie bardzo mi sie chce deptać w teren więc robię nieco porządków :)
z tego wątku dorzucam Błażejowi:
jakbyś zgłosił to naniosę na etykiety ID.
ID: 340204 Lachnellula calyciformis
ID: 340205 Orbilia crenatomarginata