bio-forum.pl

2020-08-08 Zabrze - idąc z ogrodu botanicznego do miasta

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-08-08 Zabrze - idąc z ogrodu botanicznego do miasta
20.sie.20 21:33
Piotr Grzegorzek

W Miejskim Ogrodzie Botanicznym spędzimy jeszcze trochę czasu. Na początku coś ładnego czyli róża spoza rosarium.

Potem jedna ze sztandarowych kwater.

Następnie trojeść antylska - Asclepias curassavica. Taj ja po polsku zwą w Zabrzu. W naszym atlasie to trojeść kurakaońska.

Teraz będzie dłuższa sesja zdjęciowa z werbeną ogrodową - Verbena x hybrida.

Kolejny gatunek to lilia tygrysia - Lilium lancifolium.

Oto kwiaty szkarłatki amerykańskiej - Phytolacca americana.

Oto bardzo bliskie spojrzenie na kwiat ketmii syryjskiej - Hibiscus syriacus.

Oto jedna z alejek.

Zawsze, kiedy tutaj jestem sprawdzam stan tutejszej celebrytki, czyli marsylii czterolistnej - Marsilea quadrifolia. Staw wysechł, ale biedaczka jakoś sobie radzi. Teraz ma konkurencję pod postacią pięciornika rozłogowego - Potentilla reptans.

Zanim opuściłem ogród zerknąłem na tutejszy kompostownik. Będą dynie.

Tuż za bramą, przy ulicy Botaniczna widać odradzającą się topolę holenderską - Populus x canadensis cv. Marylandica.

Idę teraz ulicą Roosevelta. Mijam stadion Górnika Zabrze.

Mijam zmasakrowany jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

Mijam kościół p. w. św. Józefa.

Gnam dalej.

Teraz poświęcam nieco czasu pewnemu towarzystwu.

Szybko dotarłem do skrzyżowania z ulicą generała de Gaulea. Tutaj znajduje się dom tonący w zieleni, głównie winobluszczu - Parthenocissus. Prawdopodobnie jest tutaj Parthenocissus quinquefolia.

Oto kolejna boczna zielona ulica. Patronuje jej Bolesław Wallek - Walewski.

W tym rejonie zwracam uwagę na wystające z żywopłotów pędy wiązu górskiego - Ulmus glabra.

Kolejne przydrożne drzewo to sterany warunkami siedliska klon zwyczajny - Acer platanoides.

Z kolei tuż przed skrzyżowaniem z ulicą 3 Maja mamy ten gatunek w stanie bardzo zejściowym. Na jego pniu rozgościła się rozszczepka pospolita - Schizophyllum commune.

A to już ulica 3 Maja, gmach sądu i tamtejsza purpurowa odmiana klonu zwyczajnego - Acer platanoides. Poraża ją mączniak - Savadea tulasnei.

Teraz mamy plac z pomnikiem Braci Górniczej. Pierwotnie był to Wincenty Pstrowski. Z dekomunizacją nie było problemu, bo postać praktycznie w niczym nie przypominała pierwowzoru. Teraz jest zamaskowana.

W drodze do Placu Krakowskiego przechodzę obok kościoła ewangelickiego przy ulicy Lutra oczywiście.

I wreszcie Plac Krakowski jako taki.

Czekając na autobus, mając nieco czasu, sfotografowałem tutejsze róże.

od cze.2010

2. 2020-08-08 Zabrze - idąc z ogrodu botanicznego do miasta
22.wrz.22 16:27
Piotr Grzegorzek
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji