bio-forum.pl

Peziza limnaea?

bez logowania - można przeglądać
GRej334612

od paź.2007

1. Peziza limnaea?
kustrzebka kj1
kustrzebka kj2
kustrzebka kj3
kustrzebka kj4
kustrzebka kj5
kustrzebka kj6
kustrzebka kj7
kustrzebka kj8 siedlisko

16. 08. 2020 okresowo zalewany fragment lasu mieszanego - brzoza, sosna, świerk, olcha i inne. Sok raczej bezbarwny, przebarwień nie zaobserwowałem.

od maj.2009

2. Peziza limnaea?

Bardzo prawdopodobna ale wokół niej istnieje bardzo dużo gatunków pokrewnych... do tej pory jeszcze nie przebadanych. Koniecznie trzeba sprawdzić ornamentację i tekstury!

Mam podobne kolekcje o ornamentacji bardziej dyskretnej, nie koniecznie odpowiadającej P. limnaea.

od paź.2009

3. Peziza limnaea?
1
2
3
4
5
6

Malo dojrzała, ale skoro do mnie dotarła to zrobiłem co mogłem. Wszystkie wartości na zdjęciach.

Sadzę że Jacek prawidłowo typował.

od maj.2009

4. Peziza limnaea?

Romku, też sądzę, że to może być ten gatunek ale każdy kto go zna, na podstawie twojej dokumentacji zaprzeczy!

Pierwsze zdjęcie i wielka wpadka (wybacz), zapewne zgniotłeś preparat i pokazujesz nam warstwę środkową (medullary ex.) złożoną jakby z kilku odrębnych warstw. Masz udowodnić, że ta warstwa jest jednolita a nie taka jak prezentujesz. W tym przypadku nie potwierdzę, chociaż ornamentacja zbliżona, krople odpowiednio rozłożone, chociaż brakuje mi w nich drugiej, nieco mniejszej kropli (robiłeś z materiału świeżego?), wymiary zarodników też (+/-?).

Dla mnie do pełnej identyfikacji brakuje co najmniej:

- widoku większej ilości zarodników w wodzie, żeby obejrzeć krople

- prawidłowy przekrój, tekstury!!!

- owocniki niektóre wyglądają na dojrzałe, jak dostałeś świeży materiał to powinieneś zrobić wysyp i wtedy pomierzyć zarodniki i wybarwić aby obejrzeć ornamentację. Zazwyczaj w jednym owocniku jest bardziej zróżnicowana więc dobrze też obejrzeć te skrajne formy ornamentacji (chociaż tak jak wspomniałem, ornamentacja jest do przyjęcia, ze względu na dużą zmienność)

od paź.2009

5. Peziza limnaea?
1
2
3

Wiedziałem że ten przekrój jest do bani, zrobię drugi, na razie zarodniki.

od paź.2009

6. Peziza limnaea?
1

A taki przekrój może być?

od maj.2009

7. Peziza limnaea?

Teraz jest OK :) Z ciekawości jednak zapytam; widzę pod subhymnium bardzo grubą warstwę z textura intricata... faktycznie była tak szeroka? W moich kolekcjach była znacznie węższa?

Niewielka odmienność kropelek w zarodnikach pewnie spowodowana transportem (dłuższe leżakowanie, może w dość wilgotnym i gorącym środowisku)?... ale jest OK.

Zważając na bardzo dużą zmienność tego gatunku, ornamentacja i wymiary zarodników możemy też uznać za właściwe. tym bardziej, że na drugim zdjęciu zarodników w CB jest chyba bardziej pełna czyli niektóre grzbiety łączą się. Ta na górnym zdjęciu to jest raczej skrajnie uboga. Porównaj:

.

I jeszcze rada na zaś:

1) Robiąc tekstury nie musisz przykrywać preparat szkiełkiem. Krople na szkiełku rozprowadzać na cienką warstewkę i kładziesz na nią wycinek... unikniesz zgniecenia.

2) zarodniki możesz zostawić w CB na szkiełku nawet na kilka godzin, powinny wybarwić się nawet cieniutkie grzbiety i ornamentacja jest lepiej widoczna.

Jeśli masz jeszcze jakieś wybarwione zarodniki to chętnie obejrzałbym.

Wg. mnie na razie musi pozostać P. limnaea.

od paź.2009

8. Peziza limnaea?

Mam wciąż żywy materiał w lodówce z dorobieniem zarodników w CB nie będzie kłopotu.

T. intricata była cieńsza ciut się rozpłaszczyła, a w ogóle to mam pewien problem techniczny z którym borykam się od zawsze, oprogramowanie kamery samo sobie reguluje poziom światła dlatego moje fotki szczególnie ogólne np. długość włosków ta sama historia była z przekrojem. Jest na to jakaś rada?

od maj.2009

9. Peziza limnaea?

Niestety nie pomogę: (... nie mam kamerki.

od paź.2009

10. Peziza limnaea?
1
2

Obiecane zdjęcia, Mirku na pocztę wysłałem w pełnej rozdzielczości.

od maj.2009

11. Peziza limnaea?

Nawet bez zaglądania na pocztę! - teraz widzę ornamentację typową dla tego gatunku a i proporcje zarodników poprawiły się :)

od paź.2007

12. Peziza limnaea?

Zgłoszona id: 334612

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji