Dostałem przesyłkę NR. 87 do której nie dostałem zdjęć.
Opisana: 02, 05, 2020 Wąwolnica - osiękla
Tak, jest to M. anomalus.
Zarodniki: Me = 9. 6 × 4. 7 µm
105 - Pseudoplectania - 2018. 04. 10 - Szklarnia
47 - Byssonectria - 2019. 03. 04
Straszna młodzież, zarodników praktycznie zupełnie brak!
81 - Capitotricha bicolor - 2019. 03. 19 - Borkowszczyzna
- jak najbardziej bez wnikania w szczegóły.
nie wiem czy ostatnio coś z nią robiono, jakieś wyniki sekwencjonowania mam na dysku ściągnięte ale ich nawet nie przeglądałem. Baral coś, kiedyś wspominał, że być może będzie tak, że "co substrat to inny gatunek???". Jak na razie to na pewno ona przynajmniej "sensu lato".
29 - 2019. 09. 10 - Hymenoscyphus - Wyżnianka
Tak samo jak juz poprzednio: albo-albo. Na pewno Hymenoscyphus i prawdopodobnie któryś z dwóch; H. epiphyllus lub monticola. W tym przypadku stawiłbym jednak na H. epiphyllus... widoczne czerwienienie owocnika.
Robercie, torebka 83 do której nie mam zdjęć ale podpisana Mollisia discolor
04. 05. 2020 Niemce
Mollisia nie pójdzie z eksykatu, podobnie jak w Hymenoscyphus identyfikacja opiera się na określeniu charakteru zawartości zarodników.
Z eksykatu tego nie określę, mimo to próbkę wrzuciłem pod mikroskop: w zarodnikach nie widziałem w ogóle żadnych kropli wobec tego nie powienien to byc ten gatunek ale tak jak mówilem z eksykatu to jak wróżenie z fusów kawy.
To ja tez dla porządku dodam, że Twój typ jest bardzo prawdopodobny bo sprawdziłem również reakcję KOH (-) oraz inne cechy i wszystko pasuje do tego gatunku. Jedynie brakuje braku widoku zawartości zarodników więc dlatego nie potwierdzam rozpoznania. Trzeba wiedzieć, że w tym rodzaju panuje ogromny bałagan (bardzo delikatnie powiedziane), istnieje masa gatunków które nie zostały opisane lub istnieja tylko w bardzo archiwalnych opracowaniach dlatego trzeba być przy identyfikacji bardzo ostrożnym i zanim nada się kolekcji imię obowiązkowo trzeba sprawdzić wszystkie możliwe cechy!!
Zdecydowanie jest to gatunek który określany jest przez Barala jako O. violacea... ale nie Ombrophila janthina sensu Karsten!
Myślę, że Baral nie pogniewa sie jak wrzucę tu streszczenie jego notatek na temat tego gatunku:
"Ombrophila violacea (Alb. & Schw.: Fr. 0) Fr. 0
= Ombrophila janthina (Fr. [Priority!] 0) non Karsten
On ancient branches of Alnus viridis (2), Alnus? Incana (1), cones of Pinus (3), in flat (and high) moors, Aug.–Nov., 435–1500 mNN, Frauenfeld, Bellelay; D: Singing. Fig. In Breitenbach & Kränzlin (1981: 150), there in July."
Na razie zdjęć nie zamieszczam bo mam zamiar wyskoczyć nieco w teren chociaz w zasadzie nie ma sensu bo wszystkie cechy zgodne bez wyjątku :)... ale jak znajde czas to kilka fotek obrobię?
Dzięki Mirek :)
Do rozpatrzenia!... przygotowane do wysyłki trzy pozycje jakby co:
87 - Merismodes anomala - czy do grej, decyzja Błażeja, raczej bardzo pospolity????
54 - 2019. 08. 06 - Bochotnica - opisałem jako Ombrophilia sp. wysyłam, czy zgłaszać niech Błażej decyduje
105 - Pseudoplectania nigrela - 2018. 04. 10 - grej
60 - 2018. 07. 24 - Bochotnica pleśń kosz
47 - Byssonectria - 2019. 03. 04 - ona ale zbyt młoda
81 - Capitotricha bicolor - 2019. 03. 19 - zapleśniała mi więc kosz
29 - 2019. 09. 10 - Hymenoscyphus nieokreslony - kosz
83 - 04. 05. 2020 Niemce molisia - kosz
"87 - Merismodes anomala - czy do grej, decyzja Błażeja, raczej bardzo pospolity" - jak go nie będziemy zbierać, to zostanie "oficjalnie" rzadki na następne 100 lat... zgłaszać: D
Ombrophila - zgłoś jako O. violacea sensu Baral
ID: 340200 Merismodes anomala
ID: 340201 Ombrophilia violacea sensu Baral
ID: 340202 Pseudoplectania nigrella