Po lipcowej wizycie udałem się po raz drugi w tytułowe miejsce. Między innymi po to aby przygotować dwie migawki filmowe. Reszta zdjęć to tak przy okazji. Zatem wkraczamy na teren.
Przechodzę obok miejsca, gdzie można w kilka chwil przemknąć przez historię naszej planety. Moim celem jest widoczny w oddali kamienny krąg.
W drodze do niego przechodzę przez płat pięciornika gęsiego - Potentilla anserina.
A teraz to co najważniejsze, czyli ładny gips. 26 lipca sfotografowałem bloki. Teraz je sfilmowałem, ale zdjęcia zrobiłem kryształom. Tutaj jest to selenit. Gips musi pochodzić z Doliny Nidy.
Na wrzosowisku zakwitł wrzos - Calluna vulgaris.
Część wrzosowiska ocienia wierzba biała - Salix alba.
Idę teraz w kierunku drugiego planu filmowego. To mokradło. To tutaj zgodnie z tabliczką pałka szerokolistna - Typha latifolia robiła za tatarak. W istocie tego gatunku ci tutaj dostatek. Wstępnie sprawdziłem to 26 lipca.
Jest jeszcze oczeret jeziorny - Schoenoplectus lacustris.
Jest żabieniec babka wodna - Alisma plantago-aquatica.
Sporo tutaj trzciny pospolitej - Phragmites australis.
Kolejny obiekt prawie dydaktyczny to tablica opisująca 12 gatunków ważek, które mają tutaj przebywać. Jest tam pomieszanie z poplątaniem, ale to będę w najbliższym czasie publikował na portalu jaw. pl.
Na początku nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis. Po prostu jesień się zaczyna.
A tutaj jest prawdopodobnie inny gatunek muchówki, którą spotkałem w Geosferze, chociaż wydaje się być łudząco podobna.
Z kwiatów dokumentuję obecność chabra łąkowego - Centaurea jacea.
Wracając do roślin zerkam na kozibród łąkowy - Tragopogon pratensis.
Ostatni akcent botaniczny to owocująca driakiew żółta - Knautia arvensis na tle nieba.
Duża mucha z charakterystycznym żółtym odwłokiem z czarnym pasem została oznaczona. Jedna z nich była widziana w Geosferze na białym przedstawicielu Apiaceae a druga na przystanku na Senecio jacobaea. To paśnica tarczówkowata - Ectophasia crassipennis. Ciemna mucha widziana na przystanku została oznaczona tylko z dokładnością do rodziny - Tahinidae. A dalej jest mnóstwo możliwości.
Driakiew żółta z końca wątku to Scabiosa ochroleuca.