bio-forum.pl

Tuber sp. stanowisko K

bez logowania - można przeglądać
GRej354542

od kwi.2019

1. Tuber sp. stanowisko K

Sierpień 2020

Wzgórze wapienne

Tym razem pod leszczyną i tylko leszczyna

1
2
3

2 owocniki dojrzałe-niestety zgnite, jeden owocnik dojrzewający z zarodnikami.

I tutaj mam największą nadzieję, że to coś innego niż Trufla letnia.

Wyraźnie różni się od pozostałych kolorem i wielkością piramidek wierzchniej warstwy.

od sie.2020

2. Tuber sp. stanowisko K

Tuber bellonae - na pewno nie t. aestivum

od kwi.2019

3. Tuber sp. stanowisko K

Jak po macro potrafisz ocenić gatunek?

Wielkość, rozmiar piramidek?

Tutaj rzeczywiście są największe w stosunku do wielkości całego owocnika.

O to chodzi?

od kwi.2019

4. Tuber sp. stanowisko K

No to micro -

wiem, że nic nie wiem.

O wymiarach zarodników nie piszę, bo są w zasadzie identyczne.

Wymiar worków wychodzi mi za mały - nie wiem, muszę sprawdzić i chyba jeszcze raz skalibrować mikroskop do kamery?

Wg klucza wychodzi mi:

Tuber bellonae - bo ornamentacja jest wysokości 5-7 μm (w aestivum ma być do 2μm)

Zarodniki mają być kuliste, u mnie częściowo są kuliste a częściowo elipsoidalne (chyba, że to kwestia dojrzałości?) - na tą chwilę na 89% to ten gatunek

jedyna wątpliwość, że to Tuber aestivum - to fakt, że mimo wszystko dużo zarodników jest elipsoidalnych nie kulistych.

Korzystałem z klucza Pani prof. Ławrynowicz:

KEY TO SPECIES

Fruit body black, purple- or black-brown, with warty surface; spores reticulate

1.    Fruit body black becoming gray with cavity or depressions; warts small,

obtuse................................................................................................................... 2

1*. Fruit body black becoming brown; warts large, acute.................................... 3

2.    Fruit body with distinct cavity; spores ellipsoid..................... T. mesentericum

2*. Fruit body with depressions; spores round...................................... T. bellonae

3.    Gleba white becoming light yellow; spores with incomplete mesh reticulation

up to 2 μm high.................................................................................. T. aestivum

3*.  Gleba yellowish becoming brown; spores with reticulum up to 4 μm high.................................................................................... T. aestivum forma uncinatum

Zdjęcia:

1

x10

1
2
4
5
6
7

x40

1
2

x100

od kwi.2019

5. Tuber sp. stanowisko K
1
2

No dobrze, żeby zakończyć temat trufli ciemnych trufli.

Jestem po rozmowie z Panią Olą Rosa-Gruszecka, najbliższym współpracownikiem pani prof. Hilszczanskiej. I dostałem zgodę na cytowanie tego, co mi przekazała.

O dorobku i ogromnym wkładzie w rozwój polskiego truflarstwa oraz propagowania tego tematu nie będę pisał - wystarczy wpisać w sieci nazwiska.

Poniżej publikacje i cytowania:

Ale do brzegu.

Nie ma takiego gatunku jak Tuber bellone.

Wszystkie ciemne trufle, które tutaj pokazuje i pokazywałem to Tuber aestivum. Podczas praktyk we Włoszech Pani Ola zbadała 200 owocnikow z Polski - również genetycznie - wszystkie były gatunku Tuber aestivum. W czasie dotychczasowej wieloletniej kariery zawodowej - 10 lat - Pani Ola znalazła 2 lub 3 owocniki Tuber mesentericum.

Koniec cytowania.

No cóż Kochani, to mamy chyba sprawę jasna - w Polsce ponad 99% to T. aestivum. Szukamy w takim takim razie T. mesentericum.:-)

od wrz.2005

6. Tuber sp. stanowisko K

T. aestivum

od kwi.2019

7. Tuber sp. stanowisko K

ID: 354542

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji