bio-forum.pl

Jaka to pawężnica ?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Jaka to pawężnica ?
pa1
pa2
pa3

W dniu dzisiejszym (27. 08. 2007) w m. Gałków Mały koło Łodzi znalazłem kilka stanowisk tej pawężnicy. Rosła na skarpie schodzącej do śródpolnego bagienka na gliniastej glebie. Kolory naturalne, plecha nieregularna dochodząca do 20 cm, pojedyncze listkiokoło 4-5 cm, włoski, dolna strona biaława. Stawiam na pawężnicę psią (peltigera canina) lub węgierską (peltigera ponojensis) ze wskazaniem na tą drugą - czy mam rację?

(wypowiedź edytowana przez grino1 28. sierpnia. 2007)

od gru.2007

2. Jaka to pawężnica ?

Pytanie jest, czy chwytniki się rozgałęziają. Jeśli tak, to będzie to najprawdopodobniej psia, jeśli nie to węgierska. Do tego trzeba jednak zdjęcia lepszej rozdzielczości. Powodzenia i pozdrawiam!

(ps. pod Piotrkowem Trybunalskim znalazłem kiedyś psią)

od gru.2006

3. Jaka to pawężnica ?

Byłem tam drugi raz we wrześniu i pobrałem próbki do analizy w domu. Temat został na forum długo bez odpowiedzi. Dzisiaj mogę odpowiedzieć wszystkim zainteresowanym, że jest to pawężnica psia. Przepraszam, że nie uczyniłem tego wcześniej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji