bio-forum.pl

2020-07-01 Trzebinia Bereska - od ciepłowni do ulicy Słowackiego i z powrotem - część 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-07-01 Trzebinia Bereska - od ciepłowni do ulicy Słowackiego i z powrotem - część 3
29.lip.20 14:08
Piotr Grzegorzek

W poprzednim odcinku nieznacznie zagłębiłem się w las położony na zachód od placu przy Zakładzie Karnym. Teraz idę dalej. Tu i owdzie zalegają powalone drzewa.

Są pozostałości betonowych konstrukcji.

Lokalnie zalega gruz.

Znajduję także kruszczyka - Epipactis ×schmalhausenii.

Zwykły kruszczyk szerokolistny - Epipactis helleborine także tutaj jest.

Zbliżam się to terenu po zlikwidowanej bocznicy kolejowej.

Las wydaje się być nieciekawy, ale kruszczyków szerokolistnych - Epipactis helleborine jest tutaj sporo.

Dopiero teraz osiągam teren po byłej bocznicy kolejowej.

Szału nie ma.

Ruszam dalej. Przede mną znajduje się płat z brzozą brodawkowatą - Betula pendula.

Jestem w środku drzewostanu.

Niemalże natychmiast natrafiam na kolejne skupisko kruszczyka - Epipactis ×schmalhausenii.

Rozglądam się.

Teraz widać na lewo kruszczyk szerokolistny - Epipactis helleborine a na prawo kruszczyk - Epipactis ×schmalhausenii.

I pomyśleć, że na pierwszy rzut oka las wydaje się być nieciekawy.

Teraz osiągam kolejną drogę, która przecinała ten teren w osi północ - południe.

Po bokach pojawiają się nieźle pokręcone sosny zwyczajne - Pinus sylvestris.

Teraz okolica jest sucha. Porasta ją mietlica - Agrostis.

Moją uwagę przykuła kępa ostrożnia lancetowatego - Cirsium vulgare.

A poza tym mietlica - Agrostis rządzi.

I na zakończenie tego odcinka kolejna grupa kruszczyka Epipactis ×schmalhausenii.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji