Ostatnio miałem okazję obserwować po raz drugi rzadkiego lub nieczęstego borowika górskiego - Boletus subappendiculatus występującego w lasach jodłowych (przynajmniej u mnie). Ponieważ jest on podobny do rosnącęgo w lasach liściastych borowika żółtobrązowego - Boletus appendiculatus postanowiłem więc założyć ten wątek. Może się przyda.
Ponieważ w czerwcu znalazłem po raz pierwszy trzy młode i zaczerwione okazy, więc nie mogłem czekać aż dojrzeją i zostaną zjedzone przez larwy muchówek. A dokument w postaci suszka to konieczność przy zgłoszeniu.
Tym razem pierwszego owocnika znalezionego dn 17. 08. 2007 zostawiłem naturze, przy okazji poddając go obserwacji. Wyrósł sobie trzy metry dalej od czerwcowych owocników.
17. 08. 2007 - wymiary owocnika: wysokość - 8 cm, średnica kapelusza - 9. 5 cm
19. 08. 2007 - wymiary owocnika: wysokość - 12 cm, średnica kapelusza - 16 cm
22. 08. 2007 - dojrzały owocnik (a raczej zwłoki) penetrowany przez muchówki
Drugi owocnik - wyrósł 50 metrów dalej
Trzeci owocnik - wyrósł już ok. 80 metrów dalej. Ponieważ był niezaczerwiony i dojrzały posłużył mi obserwacji kilku cech.
owocnik po wyjęciu z próchnicznego podłoża. Charakterystyczne zwężenie przedłużonego pod ziemią trzonu
błękitne przebarwienie po ok 3 minutach od ucisku żółtego hymenoforu
przekrój poprzeczny nie zmieniający barwy z wyjątkiem...
... błękitniejącego przekroju przez hymenofor
trzon barwy nie zmienił.
Oczywiście dysponuję suszkiem z tego owocnika :)
Dorzucam fotografie 3 młodych i pewnie niedojrzałych owocników z dnia 22 czerwca 2007. Tak, żeby wątpliwości było jak najmniej :)
Rosły ok. 3 metry dalej niż sierpniowy okaz.
pień (sosnowy?) przy którym znalazłem w czerwcu te borowiki
lekko błękitniejący od spodu hymenofor
Brakuje już tylko fotografii z pod mikroskopu i wyciągu DNA :)
No chyba, że mi coś umknęło :)
A jak odróżnić od siebie Boletus subappendiculatus i Boletus appendiculatus? Bo nie różnią sie tylko siedliskiem, prawda?
No właśnie. Jak go znajdę to "strzelę" podobny wątek :)
B. appendiculatus? Ja go ciągle znajduję, bo rośnie pod oknami mojego wydziału nawet wczoraj robilem zdjecia, takim malym... Wyglądają podobnie, dlatego mnie to ciekawi...
Liście grabów wskazują, że rósł pod drzewami liściastymi i według mnie jest to borowik żółtobrązowy - Boletus appendiculatus. Jak zebrałeś i zasuszyłeś choć jednego owocnika (może być pokrojony) ze względu na rzadkość możesz go zgłosić do "kącika rzadkości".
Ma ststus V - narażony na wyginięcie. Piękne :)
Czemu te kapelusze, na ostatnim zdjęciu, są takie jasne?
Chyba słońce było zbyt ostre i aparat mógł ciut przekłamać, choć rzeczywiście kapelusze były bardzo, bardzo jasne... Widocznie taka ich uroda, jak są małe... Nie są niestety z Polski... Mam nadzieję, że ich nikt nie naruszy, rosną przy ruchliwej ścieżce... Jak ich nie ruszam, wystarczą mi zdjęcia...
Jeszcze będę ich szukał i obserwował...
(wypowiedź edytowana przez Adammieczkowski 27. sierpnia. 2007)
O właśnie? Dobre pytanie! Chyba zmienność gatunkowa :)
A wyjmowałeś go z podłoża? Bo powinien mieć charakterystycznie zwężony korzonek pod ziemią (taki przyczepkowy)
Jak nie z Polski, to można by zgłaszać do innego globalnego rejestru???:-)
Choć jak to Włochy, to pewnie mają ich tam full.
A istnieje jakiś rejestr globalny?:-) Są z środkowej Francji z Orleanu, rosną w 'moim' kampusie uniwersyteckim... Niedaleko też rosną borowiki omglone...
A to we Włoszech taki popularny grzyb?
Niby tak, ale nie wnikałem w to. Np tu: data.gbif.org
Cieplejszy klimat więc wydaje mi się, że tak. Podobnie chyba we Francji. Jest to grzyb ciepłolubny, stąd rzadki w Polsce:-)
We Francji, ciepło? Ciągle pada i wieje, sto razy cieplej jest w Polsce. Obalam mity, odkąd tu jestem zawsze cieplej i słonecznej było w Polsce. Francja chyba na psy schodzi z tą pogodą... No, ale może Borowiki przyczepkowe w końcu wyemigrują za ciepłem do Polski za jakiś czas????
To bliźniaczo podobne gatunki rozdzielane głównie na podstawie ekologicznych wymagań - górski rośnie w chłodniejszym górskim klimacie, głównie pod jodłami, a appendiculatus na nizinach pod dębami i bukami (ciepłolubny).