bio-forum.pl

Hemimycena z łaki

bez logowania - można przeglądać
GRej365801

od sie.2006

1. Hemimycena z łaki
24.lip.20 19:37
Robert Kozak "bobson"

Czas: 24. 07. 2020

Miejsce: Chlewiska

Łąką/nieużytki rolne

grupami, po kilka sztuk

Ps. Z przyjemnością prześlę zainteresowanemu :)

od mar.2025

2. Hemimycena z łaki

Delicatula integrella - chyba nieczęsto zbierana z kłączy, korzeni traw. Podaruję sobie mikro dokumentację, bo to dość często spotykany gatunek. GREJ

Robert w woreczku znalazłem zaschniętą "kupę" jakiegoś małego gryzonia (mysz?). Substrat zasiedlony przez Sporomiella cf. lageniformis (jestem prawie pewien oznaczenia, ale to b. malutkie grzybki i trudno jest to coś precyzyjnie wypreparować z suszka.:-)

od sie.2006

3. Hemimycena z łaki
17.sty.23 23:11
Robert Kozak "bobson"

Przemek, dziękuję :)

Nie miałem pojęcia, że rośnie ona również i na trawach.

Że Grejowa też nie wiedziałam. U mnie także to dosyć czysty gatunek :)

Kupa chyba przypadkowa: D, nie zbierałem :)

od mar.2025

4. Hemimycena z łaki

Nie ma sprawy - trochę się naczekałeś.:-)

Kupkę z grzybami może zaprezentuję na bio-forum, choć nie wiem czy takie mikro/grzyby są tu mile widziane.

Robert, czy masz może fotki kolekcji 582 (nie wiem czy były "wrzucone" na bio-forum). Mam z nimi pewien kłopot, wg mikro najbardziej zbliżone do Hemimycena epichloe, ale może nie trafiłem na ostrze blaszki, no i wygląd suszków niezbyt pasuje do tego gatunku.:-)

od sie.2006

5. Hemimycena z łaki
18.sty.23 08:53
Robert Kozak "bobson"

Zgłoszone

ID: 365801 Delicatula integrella

Faktycznie, dla tej Hemimyceny Nr 582 chyba nie założyłem wątku.

Nadrabiam.

[bf#1408341]

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji