bio-forum.pl

Porosty "kwitnące" na czerwono

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Porosty "kwitnące" na czerwono
14.cze.05 08:19
"pimpek"
1

czerwiec 2005. Na kępche porostów, na ich szczycie zauważyłem czerwone "kwiaty", lśniące jak wosk.

Kto z Was zna te porosty?

Są śliczne!

od maj.2002

2. Porosty "kwitnące" na czerwono

Myślę, że to jest chrobotek laseczkowaty (Cladonia macilenta).

od sie.2002

3. Porosty "kwitnące" na czerwono
29.sie.05 08:12
"pimpek"

A czy to:! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5c4e22fe3d50)->status_line!

to jest TO SAMO, czy PODOBNY?

Większa ilość porostów "kwitnie" na czerwono?

Własnie, jakiego nazewnictwa używać? KWITNIE?

od wrz.2004

4. Porosty "kwitnące" na czerwono

Owocnikuje:-)

od sie.2002

5. Porosty "kwitnące" na czerwono
30.sie.05 08:57
"pimpek"

Witaj Sebastianie :)

Poczatkowo chciałem napisać jedynie "thx", jednak postanowiłem Ci odpowiedziec pełnym zdaniem.

A więc (aczkolwiek zdania nie powinno sie rozpoczynac od "A") - dziękuje Ci za udzielenie mi odpowiedzi w tym temacie. Rozwiała ona moje wątpliwości, ba! nauczyła mnie czegoś; wypełniła lukę i jestem z tego bardzo zadowolony.

pozdrawiam

Pimpek

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Porosty "kwitnące" na czerwono
30.sie.05 11:46
Sylwia Winiarska ("alfa")

Chrobotek Floerkego. Cladonia macilenta (chrobotek cienki) ma jaśniejszą plechę i bardziej mączystą. A te czerwone "kwiaty" to chyba apotecja, czyli owocniki. Z tego wynika, że ten przystojniak owocnikuje...;)) Ładny.

od sie.2002

7. Porosty "kwitnące" na czerwono
30.sie.05 19:55
"pimpek"

:) śliczny :), dzięki

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

8. Porosty "kwitnące" na czerwono
10.wrz.05 23:49
"chrobot" (b/log.)

Ta ślicznotka to prawie na pewno nie jest, niestety, ani chrobotek cienki, ani ch. Floerkego. Na podstawie zdjęcia można, co najwyżej wykluczyć i co nieco pogdybać. Nie ch. cienki, bo rzeczywiście powierzchnia podecjów powinna być mączysta, z kolei u ch. Floerkego - ziarenkowato-gruzełkowata. Tu są łuseczki i do tego - tak to wygląda - w górnej części. Najbardziej trafnym wydaje się być przypuszczenie, że jest to ch. koralkowy Cladonia coccifera, ale w szerokim znaczeniu - s. l. Gdybyś mógł jeszcze zrobić dobrze wyostrzone zdjęcie pojedynczego podecjum, to może by coś można było powiedzieć precyzyjniej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji