bio-forum.pl

Żółte dwugłowe asco-talerzyki do oznaczenia?

bez logowania - można przeglądać
GRej342824

od mar.2025

1. Żółte dwugłowe asco-talerzyki do oznaczenia?

17. 07. 2020. Skraj lasu przy pastwisku. Pozornie z ziemi (na jakimś drewienku, oplątanym mchem i korzeniami kuklika). 2 dwugłowe i 1 pojedynczy. Apotecjum do 6 mm średnicy.

od mar.2025

2. Żółte dwugłowe asco-talerzyki do oznaczenia?

od maj.2009

3. Żółte dwugłowe asco-talerzyki do oznaczenia?

widokiem samych zarodników w ich przypadku nie "wykręcisz się"!

Przede wszystkim:

- zawartość parafiz

- croziers

- porus reaction

- przekrój/warstwy/tekstury

Poza tym możesz poszukać w okolicy H. repandus??? Być może coś w jego okolicy a wtedy masz "przerąbane".

od mar.2025

4. Żółte dwugłowe asco-talerzyki do oznaczenia?

Jakie tam "przerąbane" - nie wątpię, że zaraz mi tu ładnie go oznaczysz.:-);-)

Parafizy bardzo zróżnicowane, przeważnie lancetowate, czasem rozgałęzione dołem lub z "grotami" na wierzchołku? Pokazane zarodniki wzorcowe (bardzo rzadko 1/500 z przegrodą, czasem kiełkujące, wydłużone znacznie lub zdeformowane w kształcie). Wszystkie zdjęcia w wodzie (6-7 w IKI)

od maj.2009

5. Żółte dwugłowe asco-talerzyki do oznaczenia?

To trzeba było tak od razu :)

Hymenoscyphus już idzie na "boczny tor" i jedziemy do stacji Lachnum... ale ja tu robię sobie przerwę bo muszę obrobić swoje, przed chwilą przytargane z lasu.,... ale Ty możesz przyjrzeć się bliżej Lachnum pygmaeum i coś w jego okolicy?

od mar.2025

6. Żółte dwugłowe asco-talerzyki do oznaczenia?

Dzięki, wiedziałem że szybko "ogarniesz temat".: D Następnym razem postaram się o coś trudniejszego.;-)

od maj.2009

7. Żółte dwugłowe asco-talerzyki do oznaczenia?

Sprawdzałeś! - rozumiem że cechy pasują do Lachnum pygmaeum?

Sam wiesz jak to jest, niby temat znajomy ale i tak trzeba przejrzeć wszystkie cechy po kolei.

Cech nie analizowałem, to był strzał... czyżby celny?

W Heliotales nie musisz długo szukać aby znaleźć trudniejszy temat. Mnóstwo gatunków jeszcze niepublikowanych a i sporo zupełnie obcych nauce.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji