bio-forum.pl

Inocybe - oznaczone po siności

bez logowania - można przeglądać
GRej333232

od mar.2025

1. Inocybe - oznaczone po siności

29. 06. 2020; CC-25, Bydgoszcz, Strefa zieleni pomiędzy jezdnią, a chodnikiem. W mikoryzie z lipą (dalej jarząb). Błażeju czy zbierałeś już ten gatunek? Czy zgłosić do GREJ, czy planujesz może kiedyś jakąś publikację Inocybe?

od wrz.2005

2. Inocybe - oznaczone po siności

A nie pachniał ani trochę?

od mar.2025

3. Inocybe - oznaczone po siności

No pachniał - niezbyt przyjemnie (mydło/plastelina) - jak niektóre Hebeloma. Zapomniałem napisać, że poważnie myślę o Inocybe aeruginascens?

od mar.2025

4. Inocybe - oznaczone po siności

od wrz.2005

5. Inocybe - oznaczone po siności

Domyślam się. Nie znam go, ale zarodniki odbiegają trochę od wymiarów podawanych przez Kuypera i w Funga Nordica.

Jakoś wyobraźnia podpowiada mi intensywnie siniejącego strzępiaka: D

Zgłoś, kustosze się będą martwić: D

od mar.2025

6. Inocybe - oznaczone po siności

Spośród wielce zacnych Kustoszy wiem na pewno, że jeden nie jest zainteresowany grzybami w sensie kulinarnym - zatem do Niego trafi zebrana kolekcja.: D

Tuż obok (choć bliżej jarzębu) zebrałem inny gatunek Inocybe. Grzybki rosły w wiązkach i były większe. Kiedyś wrzucę na bio-forum (mikro podobne, zarodniki większe).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji