bio-forum.pl

Na sośnie: brązowe kuleczki i chyba Ceratiomyxa

bez logowania - można przeglądać

od cze.2020

1. Na sośnie: brązowe kuleczki i chyba Ceratiomyxa
25.cze.20 21:07
Magda Majewska "magali"

Witam :)

Następne znaleziska:

- fot. 1 i fot. 2, czy może to być Cribraria argillacea?

fot. 1

fot. 2

- fot. 3 i fot. 4, czy to Ceratiomyxa fruticulosa odm. Flexuosa?

fot. 3

fot. 4

- fot. 5, czy to Ceratiomyxa fruticulosa var. fruticulosa? Dwukolorowy?

fot. 5

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

od maj.2010

2. Na sośnie: brązowe kuleczki i chyba Ceratiomyxa

Łatwiej jak każdy okaz jest w osobnym wątku.

1, 2 to Enerthenema papillatum, to nie jest często widywany gatunek, gratuluję znaleziska. U Cribraria, była widoczna siatka ściany zarodni a tutaj pięknie widać charakterystyczny dla tego gatunku "dekielek";-)

pozostałe - oczywiście Ceratiomyxa fruticulosa. Z tym dzieleniem "włosa na czworo" w postaci odmian, to ja jestem mocno sceptyczny. O ile C. f var porioides rzeczywiście jest inna, o tyle var flexuosa to, na mój gust, mocno naciągane. Tworzenie bytów na daremno, byle namieszać. A może po prostu było za ciepło i za sucho i trochę przyschła? Widywałem często takie formy, ale nie "odmieniałem" ich.

od cze.2020

3. Na sośnie: brązowe kuleczki i chyba Ceratiomyxa
26.cze.20 20:03
Magda Majewska "magali"

Dziękuję za odpowiedź :)

Bardzo cieszę się ze znalezienia Enerthenema papillatum :) Rośnie w moim ogrodzie :) Nie spodziewałam się, że zawitał tu taki rzadki śluzowiec :)

Nawet w internecie za dużo o nim nie ma..

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji