bio-forum.pl

Genea sp. BG

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2019

1. Genea sp. BG

Czerwiec 2020

1
2
3
4

Do Błażeja:

Wszystkie podziemniaki znalezione w maju i czerwcu 2020, w promieniu 30 km, na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej lub jej okolicach.

Środowisko: To wzgórza wapienne zazwyczaj o wystawie południowej lub południowo-zachodniej.

We fragmentach prześwietlonego lasu grądowego.

Partnerzy mikoryzowi to: Grab, Leszczyna, Buk i Dąb

od wrz.2005

2. Genea sp. BG

Niedojrzałe, ale z chęcią bym zobaczył starsze owocniki. Pojedyncze zarodniki z młodą ornamentacją - brodawki szerokie i niskie, wiele wskazuje na G. lespiaultii, ale to tylko gdybanie bez zobaczenia dojrzałego materiału. Nie mam doświadczenia, nie wiem jak "dojrzewa" ornamentacja i Genea i jak się w trakcie zmienia.

od kwi.2019

3. Genea sp. BG

To mój pierwszy sezon przygody z podziemniakami i od razu nauka na przyszłość, żeby takich rodzajów jak Tuber, Genea, czy Balsamia nie dotykać wcześniej niż pod koniec lipca/w sierpniu.

Ale jest też drugie dno i w lokalizacjach, gdzie grzyby były w maju/czerwcu - teraz już ich nie ma.

Zwierzątka muszą je zjeść, żeby podtrzymać gatunek.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji