bio-forum.pl

Czyżby chrobotek gronkowaty ?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Czyżby chrobotek gronkowaty ?
chr

Spotkałem go u podstawy pnia starej sosny w m. Miradz (kujawsko-pomorskie) na początku miesiąca. Sądząc po cechach makro, jedyne co mi przychodzi do głowy to tytułowy gatunek Cladonia botrytes. Proszę o wypowiedzi fachowców na forum.

od sie.2002

2. Czyżby chrobotek gronkowaty ?
22.sie.07 17:52
"pimpek"

Nieeee.... toyen.uio.noCladonia^/botrytes_G=Norway+Oslo+Oslo_D=20031024_O=Reidar% 20Haugan_C=RH_I=Dscn0783. jpg" target="_blank">Cladonia[toyen.uio.no]/botrytes_G=Norway+Oslo+Oslo_D=20031024_O=Reidar% 20Haugan_C=RH_I=Dscn0783. jpg

od gru.2006

3. Czyżby chrobotek gronkowaty ?

Piotrze chrobotki przyjmują bardzo dziwne formy. W zasadzie bez prób chemicznych itp. trudno wypowiadać się jednozncznie. Opieram się na książce "Porosty, mszaki, paprotniki" Hanny Wójciak, w której to Cladonia botrytes[grzyby.pl] przedstawiona na stronie 101 wygląda bardzo podobnie...

od kwi.2007

4. Czyżby chrobotek gronkowaty ?
22.sie.07 19:48
Anna K.-G. "arachne"

od gru.2006

5. Czyżby chrobotek gronkowaty ?

W celu ułatwienia sobie i innym identyfikacji gatunku na podstawie analizy porównawczej napisałem specjalnie program bazodanowy (na mojej stronie w dziale Oferta). Są chwile, gdu nie żałuję czasu, jaki na niego poświęciłem, ale gdy trafię na taki twór jak na zdjęciu nie mogę nic dopasować. Łuskowaty też mi nie pasuje. Poczekam na dalsze wypowiedzi.

od mar.2007

6. Czyżby chrobotek gronkowaty ?

Witaj grino, ale nam dałeś zagwozdkę. Próbowałam po dopasowywać i za nic nie wychodzi: (

Cladonia bellidiflora[grzyby.pl] - odpada, bo ma czerwone owocniki,

C. caespiticia - powinna być bardziej sorediowana,

a na C. peziziformis - Twój okaz ma za dużo łuseczek.

Koniec końców także postawiłabym na Cladonia botrytes[grzyby.pl], które bywa bardzo zmienne w swej morfologii, ale występuje (choć stosunkowo rzadko) w Polsce północnej i najchętniej właśnie na pniach, kłodach Pinus sylvestris[atlas-roslin.pl].

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji