bio-forum.pl

Podobny do Youngiomyces multiplex ?

bez logowania - można przeglądać

od lis.2006

1. Podobny do Youngiomyces multiplex ?

Ostatnio chodzę na borowiki po lasach jodłowych i okazuje się, że też tam można znaleźć ciekawe podziemne:-)

Ponieważ się śpieszyłem, więc znalazłem tylko jeden owocnik o wym. 30x10 mm. Tradycyjnie w miejscu naruszonym przez leśne zwierzęta. Pod jodłami i sosnami w wilgotnym miejscu. Owocnik przed i po przekrojeniu bez zapachu.

O ile się uda, być może załączę fotografie z siedliska. Wkrótce go podeślę.

01

Zbliżony makroskopowo znalazłem tu: micologia.net

02

Owocnik przed oczyszczeniem

03
04

i po oczyszczeniu ze ściółki

05
06

powierzchnia owocnika

07

przekrój podłużny

przekrój poprzeczny po przełamaniu...

08

... i przecięciu

od lis.2006

2. Podobny do Youngiomyces multiplex ?

Po przeczytaniu abstraktu o pierwszym notowaniu Y. multiplex w Europie - Hiszpania 1997 r. micocat.org

zaczynam się trochę emocjonować tym grzybkiem i nie daje mi to spokoju:-)

Czuję że to coś ciekawego:-), ale oczywiście jak zawsze mogę się mylić.

od lis.2006

3. Podobny do Youngiomyces multiplex ?
07a

Dzisiaj wieczorem wyskoczyłem w to miejsce. Zanim znalazłem grzybki zdążyło się ściemnić. Tym bardziej, że jest to mroczny las jodłowy.

Raczej nie będzie grzybek którego podejrzewałem. A jaki, to nie mam pojęcia.

W każdym razie, ustaliłem że celem poszukiwań zwierząt były jeleniaki (znalazłem kilka), a nie te grzybki. Dodatkowo obrastały one korzonki któregoś z pobliskich drzew (może jodły, sosny lub pobliskiej brzozy).

09
10
11
12

otwór po centralnie przebiegającym przez owocnik korzonku

od sie.2002

4. Podobny do Youngiomyces multiplex ?
23.sie.07 00:38
Piotr Perz "pimpek"

Skoro tak obrastają korzonki - to zapewne jakiś mikroryzowy. Trzeba by zmikroskopować i potwierdzić, czy jest to Zygomycetes.

Nastepnie jeden owocnik należy wysłac prof. Błaszkowskiemu (PL) lub do Geralda Benny-ego (USA) - i sprawa z oznaczeniem załatwiona :)

od lis.2006

5. Podobny do Youngiomyces multiplex ?

Trochę okazów dozbierałem dzisiaj, więc suszącego materiału mam chyba wystarczające ilości. Dzięki Pimpek za podanie speców w tej dziedzinie :)

Na razie podeślę naszemu specowi od podziemnych, któremu utworzyła się ostatnio "wielka kumulacja" moich suszków :) Mnie też to czeka w przyszłości (chyba).

Zygomycetes do oznaczenia 01
Zygomycetes do oznaczenia 02
Zygomycetes do oznaczenia 03
Zygomycetes do oznaczenia 04
Zygomycetes do oznaczenia 05
Zygomycetes do oznaczenia 06
Zygomycetes do oznaczenia 07

Dorzucam dzisiejsze fotografie z siedliska

W promieniu 10 metrów od znaleziska dodatkowo rósł buk, jarząb i świerk. I najpewniej (?) korzonki należały do młodego świerka. Choć korzeni przerastających ok. 5 cm warstwę próchnicy było sporo. Świerk rósł 3 metry dalej (nie ma go na fotce).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji